Bu yazımda sizinle kişisel aydınlatma devreleriniz için basit bir LED şeridi sürücüsü paylaşacağım. Bu devre, gece-gündüz durumuna göre şerid ledlerinizi çalıştırır. Gece olunca parlak şekilde yanar ve gündüze doğru da söner. Bunu ORP12 LDR "foto-direnç" yardımıyla yapar. Yapısı ve çalışma mantığı son derece basit olan devrenin parçaları 5TL ya tutuyor, ya tutmuyor. Ucuz LED şeridi kullanırsanız 5 metreye kadar sürebiliyorsunuz. Daha uzun ve yüksek ışık veren şeritler için BD139'u daha güçlü bir transistör ile değiştirmelisiniz. Ayrıca transistöre soğutucu heatsink vidalamalısınız.
Devrenin tasarımı Colin Mitchell'e aittir. İnternet üzerinde PCB'si yok, basit ve ucuz bir devre olması dolayısıyla devreyi çizip paylaşmak istedim.
ORP12 foto-direnç, üzerine ışık düşmediği durumda oldukça yüksek direnç göstermektedir. Şayet ışık şiddeti düşerse, direnç değeri de düşer ve BC557 PNP transistörü yalıtıma götürülür. Bu, kollektörüne bağlı BD139 transistörünün Beyz'ini pozitif polarmadan mahrum bırakır. Böylelikle BD139, (+) hat üzerinen LED'e, oradan kendisi üzerinden geçip şaseye dönen akımı keser, LED söner. Karanlıkta ise tam tersi olur; üzerine ışık düşmediği için direnci büyüyen LDR (foto-direnç), bir PNP tansistörü olan 557'nin beyzine yeterli (+) polarma uygulayamaz. Şase tarafındaki 10k direnç ve yine 10k ayarlı direnç üzerinden (-) polarma alan transistör, iletime geçer. İletime geçerken üstteki (+) hattı yavaşça aşağı çekerek BD139'un Beyz ucuna polarma verir. Yeterli tetik enerjisini alan BD139, iletime geçerek kendisine bağlı LED şeridini enerjiler. Böylece LED şeridi karanlıkta yanarken gündüz otomatik söner.
Devreyi isterseniz delikli pakete de kurabilirsiniz. Son derece yapımı kolay ve eğlencelidir. Ufak bir aydınlatma işi için pahalı LED sürücüleri almanıza gerek yok. Uygun güçte bir 12V adaptör, bir de bu devreyi kullanarak kendi otomatik aydınlatmanızı yapabilirsiniz.
Ben yine de yapmak isteyenler için devrenin PCB şemasını çizdim. Aşağıdaki gibi görünüyor:
Yapmak isteyenler aşağıdaki İNDİR yazan linkten baskı şemalarını indirebilirler diyelim ve bu yazımızı da böyle noktayalım.
İyi çalışmalar dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder