Herkese merhabalar. Bu daha evvel bir başlığımda çok basit ve ucuz bir desülfatör devresi paylaşmıştım (Şurada). Bu kez biraz daha farklı iki versiyonunu paylaşacağım.
Paylaşacağım bu devre ise diğer devre gibi şarj yapma özelliğine sahiptir ve asimetrik akım uygulama prensibine dayanmaktadır.
Desülfatör devrelerinin genel prensibi, aküye belli bir güç dalgası uygulayarak sülfat tabakalarının çözülmeye çalışması şeklindedir. Hemen hemen hepsinde, asimetrik şekilde akım uygulandığını görebiliyoruz.
Bu kez, daha önceki sunduğum devreden biraz daha farklı olarak, devreyi daha da kolay hale getireceğim.
Devremiz 220V tehlikeli voltajla çalışacağı için lütfen uyarıyı dikkate alın.
http://zpostbox.ru/nimh_and_nicd_battery_charger_regenerator_circuit.html
http://zpostbox.ru/how_to_revive_dead_nicad_batteries.html
Sitenin sahibi, sunduğum diğer devredeki gibi gereksiz yere birçok diyot kullanmak yerine, ters akımı sağlayabilmek için basit bir kondansatör kullanmış.
Ben de devrede bazı modifikasyonlar yaparak, ancak temel mantığını değiştirmeden devreyi akümülatörler için yeniden uyarladım.
İş bu kadarla bitmiyor. Bu devre son derece pratik ve işe yarama ihtimali çok yüksektir. Ancak alternatif bir devremiz daha var. Bu kez daha güvenli-transformatörlü olanından göstereceğim.
Yazar, son derece mantıklı ve basit bir devre oluşturmuş. Alternatif akımın pozitif alternansında akım, D1 ve R1 (şarj akımı sınırlayıcı direnç) üzerinden geçerek batarya ve R2 üzerinden geçip kaynağa geri döner. Bu esnada batarya şarj olur. Periyodun negatif alternansına geçildiğinde D1 diyodu akıma tıkama yönünde bağlı olduğundan kaynak, devreye akım uygulayamaz. Fakat bu kez batarya, R2 üzerinden akım akıtarak bir miktar deşarj olur. Böylece, asimetrik şekilde şarj edilmiş olacaktır. Yani "bir güçlü akım ile şarj/bir deşarj" şeklinde şarj olur. Bunun nikel tabanlı piller ve kurşunlu akümülatörler için olumlu etkileri olduğu yıllardır çeşitli makalelerde belirtiliyor.
Devrenin aslında basit bir gerilim bölücü olduğunu farketmişsinizdir. Ancak burada önemli olan, R2 direncinin devreye şarj akımı uygulanmazkenki görevidir. İşte bu esnada anlık deşarj palsları uygulayarak gerekli asimetriyi sağlayacaktır. Prensip olarak son derece basit olan bu devrenin PCB'sini hazırlamaya gerek yoktur. Birkaç parça kolay bulunur malzeme ile siz de yapabilirsiniz.
Eğer resimdeki bağlantıyı kurarsanız, kaynak sitedeki yazarın göstermiş olduğu basit gerilim bölücüden oluşan, ancak tarafımdan lambalıya dönüştürülen sülfat çözme özellikli bir şarj cihazını elde etmiş olursunuz.
Devrede görülen şeffaf ampul, 220V-40Watt, kırmızı renkli gece lambası ise 220V-10W veya 15W gücünde akkor flamanlıdır. LED ya da tasarruf ampul olmaz.
hocam merhaba . devre için teşekkürler. transformatörlü devreyi denedim. 15v 15w zil trafosu kullandım. diyot olarak fr 153 diyot 10w ve 5w lamba kullandım.çıkış voltajı 6v oluyor. diyort girişi ac16v,çıkışı ise 6v dc okuyorum . akü şarj olmuyor.deşarj oluyor. nerde hata yapmış olabilirim.
YanıtlaSilGeribildirim için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz devre denenmemiş bir devre olduğu için sonucunun ne olacağı belli değildi. Aradaki sofit ampulü devreden çıkarın voltaj yine 15Volta yükselsin. Yarım dalga DC ile darbeli şekilde şarj etsin. Darbeli akımın akümülatörlerde sülfatlaşmaya faydası vardır. Sadece büyük lambayı kullanın. Büyük lamba akım sınırlaması yaparak aküye ve adaptöre zarar gelmesini önler.
Sil