Yazıma başlarken sizi son derece dürüst olacağım ve ne düşündüğümü olduğu gibi aktaracağım konusunda temin ediyorum. En baştan şunu söylemem lazım; Ali Usta’yı youtube videolarından tanıyorum ve birkaç kez selam vermişliğim, hatta öneri vermişliğim de var. Kendisi bunları olumlu karşılayarak teşekkür etmiştir ve beni youtube’da “shampuan” olarak tanımaktadır.
Bu yazımda herşeyi olduğu gibi aktararak sizleri doğru yönlendirmeye çalışacağım. Bu siteyi, elektroniğin çok başlarında olup, ilginç devrelerle kendini geliştirmek isteyenler için oluşturdum. Buna rağmen ileri düzey seviyede olanlar, mühendisler de okuyarak belki birşeyler öğrenebilirler. Ali Usta’nın yaptığı desülfatör nedir, bu yazımda detaylı şekilde bundan bahsedeceğim.
Ali Usta Kimdir?
Söze önce Ali Usta’dan başlamak istiyorum. Ali Usta, vakti zamanında Türkiye’de bazı iş girişimlerinde bulunduktan sonra, bazı sorunlar yaşayarak yurtdışına çıkmaya karar veriyor ve Brezilya’ya gidiyor. Burada kendisine küçük bir iş yeri açarak ufak tefek tamirat işleri yapıyor. Tamirat işleri derken, net olarak ne iş yaptığını bilemiyorum ancak anladığım kadarıyla birçok iş yapıyor. Hatta çöpten bulduğu bir ahşap eşyayı modifiye ederek güzel bir koltuk yapıp sattığı bile olmuş. Bu yönüyle enteresan ve becerikli bir insan.
Bundan birkaç yıl evvel, kendisiyle; daha doğrusu kanalındaki ilk videolardan biriyle karşılaştığımda, 220Volt (ya da 110Volt da olabilir) şehir cereyanına seri bir ampul bağlayarak akü şarj ettiğini anlatıyordu ve nasıl yaptığını da gösteriyordu. Bu anlattığı şey orijinal ve kendisine ait bir şey değildir. Nitekim ben de, zor durumda kalındığında, aküyü marş bastıracak kadar şarj ettirmeye yönelik basit, kondansatörlü devrelerle uğraşıyordum; ampullü devre bu uygulamanın bir alternatifi idi.
Trafosuz Adaptör Devresi ile Akü Şarj
Soğuk savaş döneminde sovyet ülkelerinde endüstriyel anlamda bir
kalkınma vardı. Fakat yine de ekonomik olarak çok iyi noktalarda
değillerdi; bu yüzden sovyet halkları içerisinde teknikten
anlayan bazı kişiler, yokluk nedeniyle bazı sorunlarını pratik yöntemlerle aşma
eğilimindeydiler. Dolayısıyla seri bağlı kondansatör yöntemiyle
(trafosuz adaptör devresi) akü şarj etme kavramı çok eski
yıllardan beri biliniyordu. Bu olaya şurada
atıfta bulunulmuş, tıklarsanız yan sekmede açılır. Orada
gördüğünüz devre, basit bir trafosuz adaptör devresidir ve
yarım dalga-darbeli çıkış vermektedir. Seri şekilde bağlanmış
kondansatörün görevi, şebeke geriliminin akımını
sınırlamaktır. Direnç ile de yapılabilirdi ancak dirençler
aşırı ısı açığa çıkaracaktır; lakin kondansatörler
“kapasitif reaktans” esasına dayandığı için ısı açığa
çıkarmazlar ve böylece daha küçük boyutta bir devre ile iş
çözülmüş olunur.
Devrede
artı ve eksi’nin ters gibi durması kafanızı karıştırmasın,
diyot yönlerini baz alın.
Hemen daha önceki yazılarımda gösterdiğim trafosuz adaptör
devresini hatırlayalım.
Örnek resimde de aynı şekilde şebeke hattına seri şekilde
kondansatör uygulanmış, uygulanan kondansatör şebeke cereyanını
zayıflatmaktadır. Ancak çarpılma tehlikesi devam etmektedir bunu
unutmayın!
Bu devre, aslında basit bir şekilde ampullü devreye de
dönüştürülebiliyor:
Geçici olarak (1-2 defalığına) kullanılabilecek tehlikeli bir akü şarj devresi.
Resimde
görmüş olduğunuz devre ile de akü şarj edilebiliyor. Güvenlik
önlemlerini almayı unutmayın! Ampul 40Watt yeterli ve diyot da 3 amperlik 1N5408 olabilir. Yetersiz gelebileceğini düşünerek iki tane 1N5408 paralel bağlanabilir.
Çalışması Kısaca:
Bilmeniz gereken çok önemli durumlar var:
-Bu tür devreler gerçek
şarj devresi değildir.
-Şarj gerilimi ve akımı doğru değildir.
-Otomatik kesicileri olmadığı için aşırı şarj’a neden
olabilirler.
-Akünüzü bozabilirler.
Akümülatör üreticilerinin katalog verileri, akümülatörün hangi şartlarda şarj edileceklerini ve kullanılacaklarını anlatmaktadır. Buna göre akümülatörlere uygulanacak maksimum ve minimum şarj voltajları ile akımları da burada gösterilmektedir. Bu kuralların dışına çıkılması akümülatörün ömrünü kısaltabilir ya da elden çıkmasına neden olabilir.
Dolayısıyla yukarıdaki şarj yöntemleri geçerli ancak, çok zor durumda, dağda, köyde kalındığında; eğer oraya bir oto tamircisi çağırılamıyorsa kullanılabilir. Bir iki defadan fazla kullanılması akünüze zarar verebiliyor.
Yukarıda, transformatörsüz adaptör devresinin temel yapısını anladınız. Elektronik mühendisleri ve diğer ileri düzey teknik kişiler bu devreleri pek sevmezler. En büyük sorun, güvenliktir. Tedbir alacaksınız ama nasıl, neye göre? Elektrik konusunda hiçbir bilgiye sahip olmayan bir kullanıcı, ne önlemi alacağını bilemeyebilir. Ayaklarınız yere çıplak basmamalı, işlemleri doğru sırada yapmalısınız. Önce akü’ye maşa bağlanır, sonra fiş takılır; Önce fiş çekilir, sonra maşalar çıkarılır. Bu işlemi dalgınlığa kapılarak ben bile şaşırabilir ve çarpılabilirim. Şu halde devrenin ne kadar sakıncalı olduğunu sanırım daha iyi anlamışsınızdır. Teknikten hiç anlamayan birinin eline geçtiğini farzedin?...
Ali Usta'nın Devresindeki Hata
Ali Usta, eğer uygun dille hitap edilerek konuşulursa son derece ılımlı bir insan. Ancak en ufak bir eleştiriye katlanamayıp “ağzını bozarak” tepki gösterebiliyor. Bu nedenle ola ki yazıma denk gelirse diye ben de tedbirli gitmeye çalışacağım.
Ali Usta’nın teknik bilgisi yetersizdir ve bunu kendisi de dürüstçe ifade etmektedir. Kurduğu kondansatörlü trafosuz adaptör devrelerinde, kondansatör değerleri genellikle yanlış oluyor. Anlatımlarında da zaman zaman yanlışlıklar görülüyor. Kendisine kondansatörün kapasitesi sorulduğunda tutarlı yanıtlar veremediği oluyor. Ben burada işlerin nasıl olması gerektiğinden ve nelerin yanlış olduğundan bahsedeceğim.
Seçilen kondansatörler genellikle aşırı derecede büyük kapasiteye sahiptir. Bu, 220Volt ceryanının adeta direkt olarak aküye verilmesi gibidir ve son derece zararlıdır. Kondansatörün kapasite değeri, giriş cereyanının sınırlandırılmasında etkendir ve doğru orantılıdır. Değer küçüldükçe geçecek akım da küçülür; yükseldikçe akım da yükselir. Ali Usta, öyle yüksek değerler kullanıyor ki, akü üzerinden geçen akım çok yüksek. Bu yüksek akım değerleri 220V gerilimde aküye zarar verebilir.
Normalde, bu iş için küçük kapasitede kondansatörler kullanılıyor. Fakat akü kapasitesi büyüdükçe kondansatör değeri de -bir yere kadar- yükseltilebiliyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam Ali Usta, 15-20uF değerlerine kadar kondansatör tavsiye ediyordu. Bu değerler aşırı yüksektir.
Kapasitif reaktans hesabını hemen hatırlayalım:
Böyle bir devre ile eski tip tüplü bir televizyonu rahat çalıştırırsınız. Neden “bu kadar büyük kondansatör kullanıldığında aküyü adeta 220’ye direkt bağlamış gibi oluyorsunuz” dediğimi şimdi anlamış olmalısınız. Bu ise zararlıdır.
Ali Usta'nın Devresi Desülfatör Değil
Ali Usta bence iyi bir insan. Ben yalan söylediğini sanmıyorum. Lakin bilgisizlikten olsa gerek, yaptığı devreyi desülfatör zannediyor. Oysa değil. Ali Ustanın yaptığı devre, basit bir kapasitif düşürücü devresidir. Ancak akım şiddetinin yüksek olması dolayısıyla ölmeye yüz tutmuş aküleri canlandırabilme potansiyeli de yüksektir. BURAYA DİKKAT! Sülfatlaşma dediğimiz durum, mücadelesi imkansıza yakın bir sorundur ve bunu engellemeye çalışmak için harcanan çaba, zaman ve masraflar, boşa çıkabilmektedir. Bir akü parası kadar masraf ve uğraşı bu işe yatırmak mı, yoksa yeni bir akü almak mı? Karar sizin. Lakin akümülatörlerde desülfasyon yapmak, birçoklarında başarılı olduğu kadar başarısız olmuş sayısız örnek de var. Bu, duruma göre değişen bir olgudur; herkeste aynı sonuç vermemesinin nedenini açıklamak çok zordur. Ancak transformatörsüz adaptör devresi, performansı düşmüş, şarj tutmayan akülerin sülfatlarını çözerek etkili sonuçlar ortaya çıkara da bilir.
Buraya kadar anladığınızı umarak devam ediyorum.
Ali Usta sadece bu devreyi kullanmıyor. Elektrolit yenileme işlemlerine de başvurduğu oluyor. Bu da ideal bir yöntemdir. Tamir işleri de yapıyor; yani aküyü üşenmeden açıp çatlamış, kırılmış köprüleri onarıyor. Böylece yeniden kullanıma döndürdüğü akü sayısı artıyor. Yani neticede başarı, sadece Ali Usta'nın gösterdiği trafosuz adaptör devresinin başarısı değil. Yine de takdir edilesi bir uğraş doğrusu. Nitekim ben son derece zararlı bir ağır metal deposunu açıp kendime zarar vermek istemezdim. Kurşun zehirlenmesi çok tehlikelidir.
Desülfasyon işlemi dalgalı ya da "darbeli akım" ile gerçekleştirilmekte olup, çeşitli yöntemleri ve devreleri vardır. Desülfasyon işleminde kullanılan bu yöntemlerden birisi de, aküye olması gerekenden fazla akım vermektir. Yukarıda, Ali Usta'nın kullandığı kondansatörün olması gerekenden büyük olduğunu söylemiştim. Sülfat tabakaları çok inatçıdır ve çözülmeleri zordur. Yüksek akım, bu tabakaların çözülmesini bir nebze kolaylaştırabilir. Darbeler halinde uygulandıkları için de etkili olma potansiyeli vardır.
Aşağıdaki linkte, desülfasyon işlemine dair önemli bazı şeyler anlatılmış (yan sekmede açılır):
https://deneysel-nadir.blogspot.com/p/aku-kurtarma-yontemleri-desulfator.html
Birçok desülfatör devresinde "yüksek gerilim - çok düşük akım" palsları kullanılmaktadır. Ancak anlaşılıyor ki yüksek akım palsları kullanarak da sülfat çözmek mümkün olabiliyor.
Korhan Sökmen hoca ile Acar Kaptan'ın desülfatör devreleri prensip olarak yüksek gerilim-düşük akım palsı prensibine göre çalışmaktadır ve harici güç kaynağı istememektedir.
Korkan Sökmen'in Desülfatörü Burada.
Acar Kaptan Desülfatörü Burada.
Sonuçlar
-Ali Usta'nın Desülfatör olarak gösterdiği devre desülfatör değil, transformatörsüz adaptör devresidir. Ancak bazı/birçok durumda sülfat çözebilir (şahsen denemedim). Ayrıca tekrar söylüyorum, kondansatörü büyüktür ve zararlı olabilir. 4,7uF'den yukarı seçilmemelidir. 4,7uF-400V örnek. Bir aküyü darbeli akımla şarj etmek sülfatlaşmaya karşı faydalı olarak bilinmektedir. Bununla ilgili çeşitli site ve bloglarda bahisler olmakla birlikte, bilimsel makaleler de bulunmaktadır. Trafosuz adaptör devresinin çıkışına kondansatör uygulamazsanız, yapısına göre yarım dalga ya da tam dalga adaptör olur ve bu da darbeli bir akım sağlar.
-Transformatörsüz adaptör devreleri akünüze hasar verebilir, ömrünü kısaltabilir, elden çıkmasına neden olabilir.
-Transformatörsüz adaptör devreleri kesinlikle tehlikelidir ve her yerinden 220V şehir cereyanı dolaşmaktadır (faz). Amatör ya da profesyonel herkes için tehlikelidir.
-Transformatörsüz adaptör devreleri gerçek bir akü şarj cihazı değildir; normal şarj cihazı yerine kullanılmak isteniyorsa sadece bir-iki kez ve zor durumda kalındığında kullanılmalıdır. Ampullü devre de dahil.
-"Gerçek Desülfatör Cihazı" diye birşey de yoktur, yapılan çabalar ve ürünler, akümülatörlerin olumsuz özelliklerini azaltabilmek için ortaya konmuş ve konmaya devam etmektedir. En "işe yarıyor" denilen devre ya da yöntem bile, bir başkasında işe yaramayabilir. Ya da daha kötü sonuçlara da neden olabilir. Bakınız
bir youtuber anlatıyor. Bu youtuber'in durumu farklıdır, ve aküsü devamlı doldur-boşalt yapılarak kullanıldığı için akülerin doğası gereği performansı geri dönüşsüz olarak hızlı düşer. Bir başkasında (otomobillerde) farklı olabilir.
-Akülerinizin performans kaybetmemesi için devamlı dolu tutmalısınız. Otomobil kullanımında sürekli kontak aç kapat yaparak kısa mesafeler katetmek akünüzü kısa sürede öldürür. Onun yerine kısa mesafelere yürüyerek gidebilirsiniz. Şayet otomobille gidiyorsanız aracın içinde birini bırakıp çalışır halde bırakın. Her durduğunuz yerde stop edip çalıştırmak aküyü öldürür. Uzunca süre aracınızı kullanmayacaksanız, örnek 1 haftadan fazla,
basit bir akü tampon şarj cihazı yapıp buna bağlı bekletebilirsiniz.
-Akünüz sulu aküyse bakımını ihmal etmeyin. Sıvı seviyelerini kontrol edin. Ucuz bir multimetre alarak seviyesini ölçün. 13Volt'un altına düştüyse bir oto elektrik tamirhanesine götürüp şarj ettirin.
Anlatacaklarım bu kadar. Yapın da demiyorum, yapmayın da demiyorum. Lakin bu yazıyla size bilmeniz gereken noktaları anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olur. Uyarılara dikkat edin.
Hoşçakalın.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Bu bilgileri sadece yazıya dökmek bile ayrı bir zaman ve emek gerektirir 'Ellerine sağlık '
YanıtlaSilverdiğin 'hepsi bir arada ' bilgilerde ayrı bir değerli , daha önce bende 'ali usta' denen muhtereme kanalında yanlış verdiği bazı bilgileri yazdım saçmalamaya başladı ve yorumumu engellemişti. Neyse umarım bu değerli bilgileri bir çok kişi okur ve yanlış iş yapmaktan kaçınırlar
Teşekkür ederim.
SilBen de bazı arkadaşlardan yaptıkları uyarılar nedeniyle küfür yeyip yorumlarının engellendiğini duydum :D
Sorun değil. Maksadım bu yazıda kimseyi kırıp dökmek değildi. Bunları kendisine uygun dilden izah edebilirdim ama youtube ortamında bu kadar düzgün yazamazdım.
Sa. Seron ustam seni yıllardır elektronik projeler sitesi 320 volt sitesinden az çok tanırım makalen yorumun ayrıca bloğun hayırlı olsun doğru söylüyorsun elektronik işini bir hobi ve amatör olarak öğrenirken sizlerinde tanıyıp yanlislarimizi düzelttik yine emek dolu bilgi paylasmissi. Allah razı olsun seron ustam senin yıllar önce paylaştığın seronun bakım çantası diye paylaştığın PC programlar listesi bile bende hala duruyor hepsini bir CD ye indirip arşiv yapmıştım 😅 ne işime yaradı bir bilsen öyle dua ederim sen bilmesende tanimasanda önemi yok aldığın dualar açık sözlü oluşun sana Yeter ustam selametle
SilTeşekkür ederim. Hatırlattığın iyi oldu onun yeni versiyonunu hazırlayıp yayınlayayım olmadı.
SilYaptığınız kondansatör hesabında ufak bir hata var, kondansatör kapasite hesabından 1 amper akım buluyorsunuz şebeke gerilimi de 220 volt 220 w güç tüketir diyorsunuz. Oysa bu devreler gerilim bölücü devredir. Akünün iç direnci ile kandansatör seri bağlıdır. Yani akü üzerine düşen gerilim 220 volt değildir
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederim. Tamam, bilginizi dikkate alacağım.
SilSelamün aleyküm kardeş ben engelliyim elimde 5 adet jel diye bildiğim 12 v 24 ah aküm var bunları canlandırmak için bir cihaz satiyormusun
YanıtlaSilHayır satmıyorum. Şayet aküler tekerlekli sandalyede kullanılıyorsa o aküler ölmüştür canlandırılmaz.
SilBir Osmanlı, üstad erinmeden detaylı bilgi ve güzel anlatımından dolayı teşekkürler, özellikle Ali Usta konusunda çok iyimser ifadeler kullanmışsınız. Keşke Ali ustada sizin kadar olmasada biraz iyimser olsaydı, hiçbir eleştiriye tahammülü olmayan bildiği yalan yanlış konularda ahkam kesen kendini desülfatör mucidiymiş gibi görerek Alifatör ismini verdiği köprü diyot ve kapasitlrden oluşan basit devreleri çok pahalıya satarak, ardından gelecek şikayet ve davalara mağruz kalmamak için bir daha dönmemek için geldim dediği Brezilya'ya tekrar geri dönen bir zatttır. Yanlış anlaşılmasın kendisiyle bir defa muhatap oldum. Ali ustadan şahsen bir zarar görmedim fakat aldanan mağdur olan çok kişiler var. Bir dipnot olarak belirtmeliyim ki, Ali Usta insanları kandırmak amacında olmayan biridir diye düşünüyorum, fakat kendi inandığı yanlışları doğru zannederek gaflete düşen bir şahsiyet.
YanıtlaSilOnun gibi ikinci salak tanimiyorum,whatsappdan mesaj attim fiyatini yazdi ben de bu kadar param yok kolay gelsin dedim.Bana paran yoksa cihaz arama yazip engelledi.
YanıtlaSilhakketen bana da yaptı bunu başka numaradan yazıp nedenini sordum bana arayarak küfür etti,çok ahlaksız
SilDELİFATÖR onun adı :D
YanıtlaSildostlar şuan ali ustanın sattığı desülfatör namıdeğer alifatörü benim almak imkan el vermiyo eğer satın almış arkadaşlar varsa rica etsem içini açıp içerisinde ne var söyleyebilirlermi veya fotosunu çekip atabilirler çünkü bir köprü diyot ve kondansatörü şuan güncel olarak 5000 tl ye satıyor diyolar
YanıtlaSilDeğerli takipçim, alifatör dediğiniz şey saçmalıktan başka birşey değil. Ama ille de yapmak isterseniz yazımdaki son resimde nasıl yapıldığı fotoda gösteriliyor.
Silçok teşekkürler zaten son resimdeki desülfatörü paylaşmıştı daha sonra videoyu sildi sormak istediğim şuan sattığı alifatör ile videosunu çektiği desülfatörün içinde aynı şeyler mi var çünkü kendisi farklı bir şeyler olduğunu iddda ediyor
SilBilmiyorum. Ama onun alifatör diye sattığı şey bildiğimiz "trafosuz adaptör" devresidir. Kondansatör değeri büyük olunca yüksek güçten dolayı akünün sülfatlarını kırdırıyor sanırım. Daha sağlıklı ve tehlikesiz yöntemler de var. Araştırırsanız bulursunuz. Bir elektronikçiye yaptırabilirsiniz. Yukarıdaki resimdeki devrede kondansatör 22uF değerlerindedir. Köprü diyot 35 amperdir. Aman dikkatli olun çıkışında yüksek gerilim var affetmez çarpar. Önce maşaları aküye bağlayıp sonra fişe takılır. İş bitiminde önce fiş çekilir, sonra maşalara ellenir.
SilAli usta denen şahıs hayattan insanlıktan nasibini almamış bir şark kurnazıdır. Ali usta dolandırıcı ve sahtekardır. Alifatör denen alete para vermek ahmaklıktır.
YanıtlaSilHocam yine de ağır konuşmayalım lütfen. İnsandır, yanılır. Bakarsın birgün doğru olana yönelir. Ben kendisine karşı + veya - bir hissiyat beslemiyorum. Fakat kendisi videolarında bana baya sallamış sinirlenmiş. Bu arada yazdıklarınızın sizi ilgilendirdiğini hatırlatayım, yasal bir sorunla karşılaşmayın. İsterseniz buradan belirtin yorumunuzu sileyim.
SilYukarıdaki ilk devrenizdeki 0,5 uF kondansatörün değeri 250V'un üstünde olmalıdır. Şebekemizde gerilim 240V'un üstüne bile çıkabildiği anlar olmaktadır. Bu kondansatörün değeri gerilim dayanımı en azından 340V (standart değer 350V) olmalıdır.
SilLamba ısındıkça direnci artar fakat üstündeki tüm gerilim düşümü buna bağlı değildir, üstünden geçen akım arttıkça direnci akımla doğru orantılı değildir (volframın / tungstenin sıcaklıkla direncinin artması ile ilgili katsayı çok küçüktür). Sonuç olarak akü kısa devre olsa lamba üstünde şebeke gerilimi kalacaktır.