DEVRE ŞEMALARINIZI MS PAİNT İLE ÇİZİN

Paintte devre çizme

Elektronik devre şema çizimi için aslında yığınla ücretsiz yazılım var. Ancak ne hikmetse bunlardan hiçbirisine alışamadım. Sanki beni yavaşlatıyorlar. Çok basit bir devre için bile uzun uzun uğraşıyorsun. Çok fazla ayar ve kolayca yerleştirip yol çizmek için gereğinden fazla engel var. Hatta, PCB'lerimi çizdiğim KiCAD'ın Schematic Layout Editor'u da aynı. Bu nedenle evvelden beridir, eğer şema çizeceksem, windows XP'den kalma mspaint.exe'yi kullanıyorum. 

Microsoft, windows XP'den sonra birçok konuda yeniliklere gitti. Her ne kadar bu yeniliklerin çoğu, teknik gelişmelere ayak uydurduysa da, yazılımsal anlamda bazı yenilikler ben dahil birçok kullanıcının hoşuna gitmedi. Birçok yazılım kaldırıldı, birçoğu da çok kötü ve kullanışsız alternatiflerle değiştirildi.

MSPaint de bu kötü geliştirmelerden nasibini aldı. Vista'dan itibaren gelen ve en son windows 10'da saçmalığın dibine vuran paintin tüm sürümleri, kullanıcının hiçbir ihtiyacını önemsemeden geliştirilmiş adeta... Geliştirmek burada yanlış terim oldu. Yerine geçen terimi yazmayacağım.

Ne var ki bazı yazılımcılar, XP'deki paint yazılımını modern windowslarda çalışabilecek şekilde yeniden düzenlediler. Böylelikle windows vista, 7, 8 ve 10'larda çalışabiliyor. Setup dosyası internetten indirilebilmektedir.

Bu yazımda sizlere hem bu mspaint.exe dosyasını paylaşacak, hem de devre sembolleri vereceğim. Bu sembolleri içeren .png resmini mspaint ile açtığınızda kolayca düzenleyecek ve şemalarınızı çizeceksiniz. 

Önce sizinle paylaştığım .7z arşivini indirip masaüstüne klasör olarak çıkarın.

Paintte devre çizme
Soldaki resimde, indireceğiniz dosyanın içeriği görünmektedir. İlk olarak 01-Önce bunu kur xp paint yazan klasör içerisine girin ve MSPaint'i bilgisayarınıza kurun. Var olan paint programınız zarar görmeyecektir. Ancak sağ-tık menünüzdeki "Düzenle" işlevi bununla değişebilir, uyarıyorum. Programı kurduktan sonra 02- Bu Reg dosyasını onayla klasörünün içine girin ve .reg uzantılı dosyayı çifttıklatıp onay verin. Dosya, MSPaintXP programını sağtık menüsüne ekler. İstemiyorsanız bu ikinci adımı atlayabilirsiniz; sadece 01 klasörünü kurun, yeter. 

Kurulum bitince masaüstünüzde iki tane kısayol görünür. Bu kısayollardan birisi windows 98 sürüm ms paint'tir. Bu kısayolu silebilirsiniz. 

İşiniz bittikten sonra ELEMAN SEMBOLLERİ yazan png resmini sağ-tık yaparak "PaintXP ile düzenle" deyin. Resim karşınıza çıkacaktır. 

Burdan itibaren resimle anlatıyorum, takip edin lütfen:

Paintte devre çizme


Paintte devre çizme

Paintte devre çizme

Paintte devre çizme
Resimde en çok kullanılacak elemanlar ekranın sol taraflarında toplanmıştır; böylelikle aradığınız elemanı kolayca bulup sürükleyebilirsiniz. Ayrıca devrenizi çizebileceğiniz kadar boş yer de vardır:

Paintte devre çizme

Resimde işinizi rahatça görecek hemen her eleman bulunur. Ancak belki bazı eksikler olabilir; bunları kendi çabanızla kendiniz oluşturabilirsiniz. Buradan görebildiğim kadarıyla PNP tip darlington eksik.

Sizlere örnek olsun diye çizdiğim bir devre şemasını göstereyim:

Paintte devre çizme
Gayet de oluyor bence. Çözünürlük kötü olduğundan size çirkin ve bulanık gözükebilir, ancak indirip kullanırsanız düzgün çizildiğini göreceksiniz. 

DİKKAT! BU PNG DOSYASINI MODERN PAİNT PROGRAMI İLE AÇMAYIN!
Çünkü modern windowslarda gelen paint programları resimlerdeki "beyaz" bilgisini bozarak sonradan şeffaf yapılmasını engelliyor. Yani anlatımda ilk sıradaki işlemi yapamazsınız ve şekilleri sürüklerken beyazlar üstüste biner. Sonra vay ben duymadım, ben bilmiyordum demeyin! İndirdiğiniz png'nin yedeğini alın. Dosya bozulduğunda kullanırsınız.

İyi çalışmalar dilerim.




Yorumlar