Lityum-iyon (Lion) ve Lityum-polimer(LIPO) piller tüm dünyayı sardı. Sadece akıllı cihazlarımızda ve otomobillerde değil artık hobiciler tarafından da çok tercih ediliyorlar. Ancak bu pillerin kullanımları son derece titizlik gerektiriyor. Yüksek kimya ve teknoloji bilgisi ile üretilen bu piller, bu zamana kadar kullanmaya alışkın olduğumuz piller gibi değildirler ve yüksek hassasiyet gerektiren, şarj, deşarj ve kullanım şartlarını sağlamak gereklidir.
Bu piller de diğer piller gibi seri bağlı kullanılabiliyor. Ancak, diğer pil batarya türlerinde olduğu gibi lityum pillerde de "piller arası gerilim farkı" sorunu ortaya çıkabiliyor. Örneğin seri bağlanmış pillerden bir tanesi normal seviyede iken, diğer aşırı şarj olmuş, bir diğeri ise tamamen bitmiş olabilir. Bu, olumsuz hatta tehlikeli bir durumdur. Aşırı şarj olan lityum tabanlı piller, iç yapılarında lityum metal tuzları oluşturarak kısadevre verip alevlenebilir, patlayabilirler. Bunu istemeyiz. Bu sebeple pil şarj düzeylerinin dengelemenmesi gerekir. Bu işlemi yapan devrelere "BMS" ya da "balans devresi" denir.
Şuradaki kaynakta bu durum çok güzel resimli anlatılıyor:
https://320volt.com/pil-balans/
Önce devremizin şemasına bir göz atalım:
Kır-Kır kullan devresinin kiCAD tasarımı aşağıdaki gibi görünmektedir:
Devre şemasındaki PCB'lerin uzunlukları 18650 laptop tipi pillere uygundur. Madeni şerit kullanarak ya da kabloyla monte edilebilir. Devre elemanlarının pilin gövdesinde darbe ile açılan çıplak yerler varsa değmemesi gerekir. Bu nedenle pil ile devreyi çift taraflı sünger bantla yalıtarak yapıştırabilirsiniz.
Bu resimdeki yapıyı projelerinizde, her yerde kullanabilirsiniz. Son derece güvenilir ve test edilmiş bir devredir. Kaynak site olan 320volt'u tanıyorum ve iletişim halindeyim. Bizzat test edildiğini sahibinden biliyorum. Bu nedenle bu projeyi güvenle kurup kullanabilirsiniz.
İleride, piller hakkında temel birçok şey yazacağım. Takipte kalın.
İyi çalışmalar.
Yorumlar
Yorum Gönder