VAZELİN KUTUSUNA GECE LAMBASI YAPIMI

Vazelin kutusuyla gece lambası

Merhabalar, hoşgeldiniz.

Boş zamanlarınızı basit elektronik uygulamalarıyla değerlendirmek istiyorsanız, hayal gücünüzü çok fazla zorlamanıza pek gerek yok aslında. Basit birkaç malzeme ile, işe yarar birşey çıkartmak, günü güzel geçirmek için yeterli olabilir. Eğer siz de elektronikle uğraşan bir hobistseniz, son derece ucuza getirerek küçük bir gece lambası yapabilirsiniz. 

Vazelin kutusuyla gece lambası

Basit bir projeyi yapmak için uzman olmak değilsiniz, biraz araştırma ve el becerisi ile ortaya ilginç şeyler çıkartmanız mümkün. Bu yazımda sizlere bizzat yaptığım bir gece lambasını gösterecek, ayrıca daha iyisini yapmak için çizim ve baskı şeması da vereceğim. 

Gece lambaları bir zamanlar ülkemizde modaydı. Odaların kapısının hemen yakınında, elektrik düğmesinin üzerinde, mika, cam gibi malzemeler kullanılarak üzerinde çinli kız resimleri, dini resimler vb. temalı gece lambaları hemen her evde olurdu. Bugün bu lambalar popülerliğini kaybetmiş olsa da, özellikle "yeni anneler" hala gece lambası kullanabiliyor. Gece lambaları artık akkor flamanlı ampullerden değil, daha çok LED'lerden faydalanılarak üretiliyor; maalesef bu ürünlerin de çoğu uzakdoğu pazarından satın alınıp marketlerde yer buluyor. Halbuki gece lambası üretmek çok kolay, onu bari dışarıdan almayalım, ama yok... Ülkemizde imalat sektörü sıkıntılı bir sektör olduğundan, bilişim ürünleri neyse de, tırnak makası bile dışarıdan temin ediliyor...

Bu devreyi yapmak için gerekli parçalar şunlar:

-Vazelin, krem kutusu gibi şeffaf, küçük ve mümkünse kapağı olan bir kutu. Üzeri yazılı olmamalı, yazı etiketini sökün.

Vazelin kutusuyla gece lambası

-Eski, bozuk bir adaptörden dikkatlice kırarak çıkarılmış bir fiş.

Vazelin kutusuyla gece lambası

-Delikli pertinaks, tel, lehim gibi yardımcı malzemeler.

-2 adet 1N4007 diyot.



-1 adet 47nF-400V kutupsuz kapasitör. Damla tip polyester ya da MKP farketmez. Resimdeki damla tip.

-1 adet 1k-0,5W direnç. Yoksa zorlamayın, çeyrek watt da olur.


-1Mega Ohm direnç, çeyrek watt


-Bir adet 10uF-100V elektrolitik kondansatör.


-İki adet yeşil, bir adet beyaz LED.


Resimleri atmamın sebebi, ileri seviye olmayan hobistler yazıyı takip ediyorsa malzemeleri görerek öğrensinler diye.

Devre şeması:

Vazelin kutusuyla gece lambası
Vazelin kutusuyla gece lambası
Devre şemasından anladığınız gibi, çok basit. 5TL bile tutmayacak. Hoşça vakit geçireceksiniz. 

DİKKAT! BU DEVRE DOĞRUDAN 220V PRİZ CEREYANI İLE ÇALIŞIR. DEVRENİN HER YERİNDEN ÖLÜMCÜL YÜKSEK GERİLİM DOLAŞIR. DEVREYİ YAPIP KUTULAMADAN ASLA FİŞE TAKMAYIN, BAĞLANTILARA DOKUNMAYIN!

Dikkatinize teşekkür ederim. Devam ediyorum. 

Bitmiş Lambadan görüntüler:

Vazelin kutusuyla gece lambası

Vazelin kutusuyla gece lambası

Vazelin kutusuyla gece lambası
Dikkat ederseniz delikli kartta 10uF elektrolit yerine bir 47n daha kullanmışım. O esnada elimde 10u yoktu. Dolayısıyla fotoları çekerken geçici olarak kullandım. Daha sonra doğru parçayla değiştirdim. Şu anda bu gece lambasını evimde hergün aktif şekilde kullanıyorum. Son derece memnunum. Işık, alabildiğine kör yanıyor. Piyasada satılan parlak türevleri gibi değil. Böylelikle gece karanlığında mutfağa ya da banyoya giderken gözümü kamaştırmadan işimi görebiliyor. 

Bu devrenin daha kalitelisini de çizdim. 

gece lambası

Bu hareketli resimdeki PCB'nin diğerinden farkı, girişte yarım dalga değil, tam dalga köprü kullanılmış olmasıdır. Bir diğer fark, LED adeti daha fazladır. İstediğiniz renkte LED tercih edebilirsiniz. Birbirlerine seri bağlanmış LEDler, hem çevreyi hem karşıyı aydınlatacak şekilde dizilmiştir. Böylelikle ışığın eşit dağılımı sağlanmıştır. PCB'nin çapı, vazelin vb kutusuna rahatça sığabilir ölçüdedir. İsteyen, eski bozuk tasarruflu ampullerin plastik kasasını da değerlendirebilir. Seri bağlı kondansatör 100nF-400V'dir. Diğer hatta seri bağlı direnç 1k ila 2k -1W değerindedir. Bu iki değerden birini tercih edebilirsiniz. 

PCB'yi yapıp kullanmak isteyen olursa baskı şemalarını en aşağıda PDF olarak veriyorum. İsterseniz indirip basabilirsiniz. Tabii tercih sizin...

Bu defalık da bu kadar. Umarım faydalı bir paylaşım olmuştur. Yüksek gerilimle uğraştığınızı tekrar hatırlatıyor ve yazımı noktalıyorum.

İyi çalışmalar dilerim.

BASKI PDF'SİNİ İNDİR

Yorumlar