TV LED KONTROL CİHAZI DEVRESİ-2

TV LED Kontrol Devresi


Merhabalar, hoşgeldiniz.

Daha önce sizlere şurada Panel TV arızaları için kendi tasarladığım LED Test Chazımı paylaşmıştım. Bu defa bir yerli youtube kanalında gördüğüm çok daha basit, çok daha ucuz bir LED tester devresini göstereceğim. Bu devreyi delikli plakete kurabilir ya da plaket kullanmadan dikkatlice lehimleme yaparak kutulayıp kullanabilirsiniz. 

==========================================

DİKKAT! BU DEVRE BİR YÜKSEK GERİLİM DEVRESİDİR. BU NEDENLE İŞ EHLİ OLUN OLMAYIN, ÖLÜM TEHLİKESİ BARINDIRMAKTADIR. DEVREYİ KULLANIRKEN LÜTFEN ÖNLEM ALINIZ. YALITKAN ELDİVEN VE KORUYUCU GÖZLÜK TAKINIZ. BU MAKALEDEN FAYDALANARAK, EĞER DEVREYİ YAPMAYA KARAR VERİRSENİZ, UĞRAYACAĞINIZ HİÇBİR ZARARDAN BENİ SORUMLU TUTMADIĞINIZI KABUL ETMİŞ OLUYORSUNUZ! SİZİ BU YAZI İLE UYARIYORUM.

==========================================

Yüksek gerilim ile çalışan devrelerde bu uyarıyı mutlaka yapmam gerekli. Gerçekten tehlikeli bir devredir, lüften dikkatli olun.

Devam ediyoruz. 

Panel TV'lerin LEDleri ortalama olarak genelde 300V-310V DC ile çalışırlar. Bu LED panellerinde LED'lerden kaynaklanan bir arıza olması durumunda, LEDlere harici bir kaynaktan yüksek gerilim ve düşük akım ihtiva eden güç vererek test edilirler. Çok sayıda LED'in seri bağlı olması dolayısıyla uygulanması gereken gerilim değeri yüksek olacaktır. Ancak devre, çok düşük akım çekilebilirliği dolayısıyla LED'leri tek tek de test etmeye de elverişlidir. Yani ister tüm LED çubuğunu, isterseniz çubuk üzerindeki arızalı olduğundan şüphelendiğiniz tek bir LED'i de test edebilirsiniz.

Bu devreyi ben tasarlamadım. Tasarlayan kişi bir youtuber. Kendisinin ilgili videosu aşağıdadır:

Basit İcatlar kanalının sahibine buradan teşekkürler. 

Gördüldüğü gibi yapısı ve uygulaması son derece basit bir devredir. Devre şeması aşağıdakine benzemektedir.

TV LED Kontrol Devresi

Her halükarda çıkışta 300Voltun üzerinde bir gerilim olacaktır. Bu nedenle kırmızılaştırdığım uyarı yazısını hatırlayın.

Nasıl Çalışır:

Devre girişine 220Volt AC uygulandığında, akım, 1uF-400Volt kondansatör ve hemen alt hattaki 90-100k 2Watt'lık seri direnç ile zayıflatılır. Gerilimi hala yüksek olan bu düşük akım, LEDleri besleyecek yeterliliktedir. Ayrıca kaç adet LED'e seri bağlanırsa bağlansın, üzerlerinde gerilim düşümü oluşacağından, LED'e uygulanan toplam güç, kendiliğinden dengeye gelir. Doğrultma köprüsü "KBL..." serisi güçlü bir köprü olabildiği gibi, 4 x 1N4007 köprüsü de kurulabilir. 1N4007'ler "1 Amperlik diyot" olarak bilinirler. Devreden asla 1 Amper akmayacaktır; en fazla 70mA geçer (çok zor). Dolayısıyla gerilim değeri dayanıklı olmak şartıyla uygun diyot seçimini kendiniz de yapabilirsiniz. 

Hemen greartz köprüsünün çıkışındaki kondansatör, kutupsuz ve X sınıfı olmak şartıyla, 68nano-Farad değerindedir. Bu değeri arttırmayın. Kondansatör değerinin artması, yazının başlarında da belirttiğim gibi, kondansatörde toplanan aşırı yükün test esnasında bir anda deşarj olarak LEDleri bozmasına neden olacaktır. Dolayısıyla devrede ve videoda gördüğünüz kondansatör değerine sadık kalmalısınız. Çıkış, boşta ölçümde 300-310Volt aralığında olacaktır. Ancak LED ölçümü yapılırken bu değer, girişteki seri kondansatör ve koruma direnci (aynı zamanda düşüm direnci) nedeniyle, ölçülen LED'lerin toplam ileri gerilimleri (VfLED) seviyesine inecektir. 

LED panelinin ya da çubuğunun ölçümü bittikten sonra devre mutlaka fişten çekilmelidir. Kazara dokunulursa, her ne kadar sınırlı akım çekilebilse de, ciddi şoka neden olabilir. Girişteki 1uF kondansatörün bacaklarındaki 1MegaOhm direnç, fiş çekildiği anda kondansatördeki akım AC'nin tepe değerinde kaldıysa, bu akımın sizi çarpmaması için kondansatörü deşarj etme ödevi üstlenir. Bu direnci de mutlaka kullanmalısınız. 1M bulamazsanız, 470k'ya kadar inebilirsiniz. 

Devreyi mutlaka plastik bir ürün kutusu, bir adaptör kutusu ya da bulabildiğiniz uygun bir proje kutusuna yerleştirip izole edin. Olası bir kazada tehlike altında kalmayın.

Devre maliyeti size 5 ya da çok olsun 10 Liraya malolur. Hemen her parça elektronikçilerden ya da internet üzerinden kolaylıkla tedarik edilebilmektedir. Dolayısıyla devreyi kolaylıkla yapabilirsiniz. Kablo kullanımı için arızalı multimetreniz varsa, kablolarını kullanın. Yoksa hazır ucuz multimetre kablosu alabilir, ya da kendi imkanarınızla problu kablo yapabilirsiniz. Kablo uçlarının prob şeklinde olması şarttır; çünkü yüksek gerilimle uğraşıyorsunuz. Problar tutması rahat ve izolasyonludur. Bu tip kablolardan bulamazsanız, biraz bakır tel ve bitik tükenmez kalem ile kendi problarınızı yapabilirsiniz.

***

Yazımı bitirirken dikkatli olmanız konusunda tekrar uyarıyor, iyi çalışmalar diliyorum.

Hoşçakalın.

Yorumlar