Floresan tüplerinin çalıştırılması için çeşitli yöntemler vardır. Evlerde eskiden kullanılan çubuk floresan ve simit floresanlar, takıldıkları muhafaza kutularının içerisinde "balast" denen şok bobini ve "starter" dediğimiz bir ateşleyici lamba içerirdi. Devreye elektrik verildiğinde bir uçtan giren AC, şok bobininin yüksek indüksiyon oluşturmasına ve starter'i harekete geçirerek hızla açılıp kapanmasına neden olur, bu da iki flaman arasında kuvvetli elektron akışına neden olur, hızla püsküren elektronlar, cam boru içindeki civa atomlarına çarparak "ultraviyole ışık" açığa çıkmasına neden olurdu. Bu ışık ise cam borunun iç yüzeyine kaplanmış beyaz floresan tozuna çarparak beyaz ışığa dönüşerek ortamı aydınlatırdı.
Bugün hala bazı yerlerde floresan tüpler kullanılmaktadır. Örneğin tasarruflu ampullerde, bazı özel aydınlatmalarda; mikroplardan arındırmak için UV ışık uygulamalarında kullanılmaya devam ediliyor. Ancak bu kez eskisi gibi klasik "balast-starter" ikilisi ile değil, elektronik düzenek ile çalıştırılıyorlar. "İnvertör" adı verilen bu düzenek, yüksek gerilim eldesi sağlayarak tüpü şoklar ve lambayı yakar.
Bu yazımda sizlere, youtube'da bulduğum basit ve yapılabilirliği eldeki imkanlarla çok kolay olan bir floresan invertörünü göstereceğim. (aşağıdaki bir resimdir, tıklatmayın)
Videosu burada:
Devreyi KiCAD ile yeniden oluşturdum.
Devrenin baskı materyallerini A4 kağıda PDF olarak aşağıdan indirebilirsiniz.
Bir dahaki yazıda görüşmek üzere.
Yorumlar
Yorum Gönder