Basit 8 Bit Bellek Devresi (RAM)


Mantık kapıları ya da bir diğer adıyla Logic konusu, elektroniğin en önemli konularından birisidir. Bu konu, bilgisayar biliminin doğmasına ve bu günlere gelmesine yol açmıştır. Mantık kapıları ve diğer yardımcı transistörlü devreler, bugün bilgisayar işlemcilerinin temel yapılarını oluştururken, birçok çipin de yapısında vardır. 

Bu yazımda sizlere, elektronik ve bilişime yeni başlayanlar için, yapılabilecek en basit bellek devresini göstereceğim.

Flip-Flop multivibratörler de bir tür mantık kapısı teşkil ederler. Dolayısıyla bilgisayar işlemcileri ve çiplerinin yapısında bu devrelere defalarca başvurulmaktadır. Yapacağımız 8 bitlik bellek devresinde, her biti temsilen 8 adet bistable multivibratör devresi kullanacağız.

8 bit bellek devresi
Örnek bistable multivibratör. Kablo ile bağlanmış elektrot, 0 ya da 1 pinine dokundurularak devrenin logic-0 ya da logic-1 durumuna geçmesi sağlanır.

Yukarıdaki devreden eğer peşisıra 8 adet oluşturursak, devrenin tamamı 8bit yani 1Bayt veri saklayabilir. Bu biraz ilkel bir devre oluşturacaktır; aynen abaküs gibi. Fakat yeni başlayan öğrencilerin bilişimin temellerini anlayabilmesi açısından faydalı olacaktır.

Devrenin şemasını anladığımıza göre PCB'sinin nasıl görüneceğine de bakabiliriz.

8 bit bellek devresi

Kartın en sağ tarafında 9V pil bağlamak için + ve - giriş holleri bulunmaktadır (resimde görünmüyor). Sağ-alt köşesinde ise "probe" yazan bir hol bulunmaktadır. Bu hole, ucunda bakır bir pin bulunan kablo lehimliyorsunuz. Pini her biti temsil eden devrenin altındaki 1 ya da 0 noktalarına bir kez değdirip çekiyorsunuz. Böylelikle bazı LED'ler yanıyor, bazıları ise sönük kalıyor. Sonuçta ortaya "01101001" gibi bir değer çıkmış oluyor. Hepsi bu kadar.

Bu devre bir tür RAM bellek devresidir. Çünkü girişteki enerjiyi kestiğiniz anda tüm bilgi kaybolacaktır. Bilginin kalıcı olabilmesi için devamlı beslemede tutmak gerekiyor.

Devre, çocuklar için bir tür oyuncak olarak da değerlendirilebiliyor. Örneğin eve kod'lu not bırakmak için kullanılabilir. Güç verip ilgili kapılar aktifleştirilerek;

"01110100" Dışarı çıktım, döneceğim

"11011010" Eve geldiğinde beni ara

"00011110" Gelirken eve ekmek al

gibi önceden anlaşılmış şifreler ile not bırakabilirsiniz.

Bu içerikte sizlere sunduğum devre, internet ortamında ya da satıcılarda bulunmamaktadır. Tamamı şahsi fikrimdir. İçeriğin bu açıdan orjinal olduğunun farkında olmanızı istedim.

Devreyi basıp yapmak isterseniz A4 boyutunda PDF paylaşıyorum. Aşağıdaki linkten indirerek kendi bellek devrenizi yapabilirsiniz. 

Bu yazım bu kadar. Bir dahaki sefere görüşmek dileğiyle, esen kalın.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com

8Bit Bellek İNDİRAGANDİ


Yorumlar