BD243 Transistörlü Çok Basit Güç Kaynağı


Çin sitelerinde sayısız hazır modül satılıyor. Bunların çoğunluğu benim ilgi alanımdadır. Bu tip modüllerden iyi para kazanıyorlar çünkü yapıları çok küçük, fiyatları da uygun olunca, navlun bedellerinin uygun olması ve fiyat avantajı dolayısıyla çok müşteri çekmeleri çok iyi avantaj.

Ben de zaman zaman çin modüllerini taklit ederek replika kartlar çizdiğim gibi, alternatif ve orjinal başka kartlar da çiziyorum. 

Düşünün; basit bir güç modülüne ihtiyacınız var. Çin'e sipariş vermek ya da yurtiçi pazarından sorunlu kargo ağı ile elinize ulaşmasını beklemektense, kendiniz yapsanız daha pratik ve ucuz olmaz mı? Tabii ki olur. Bu nedenle ben de durmaksızın pratik ne yapabilirim diyerek çeşitli tasarımlar yapıyorum.

Bu yazımda sizlere, temel güç kaynağı (transistörlü doğrusal regülatör) devresi ile yapabileceğiniz en küçük güç modülü'nü materyalleri ile paylaşacağım. Güç modülü, belli bir voltaja sabitlenmiş olmayıp, arduino projeleri de dahil birçok projenizde kullanabilmeniz için voltaj ayarlıdır.

BD243 Transistörlü Güç Kaynağı

İşte bu kadarcık birşey. Bundan bir basmada onlarca yaparsanız, birçok yerde işinizi görecektir. Devre şeması da basit;

BD243 Transistörlü Güç Kaynağı
Devrede gördüğünüz 2k2'yi, zener diyodunu ve potu ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz. Resimdeki değerler örnektir. BD243 transistörü mutlaka bir soğutucu heatsink'e bağlanmalıdır. 

Bu güç regülatörü yüzde yüz stabil bir çıkış vermez. Çünkü çok basit ve temel bir yapıdadır. Elbette daha komplike ve ideal bir devre de elde edilebilirdi fakat, burada amacımız basit ve modüler bir devre elde edebilmekti. 

Devreden çekebileceğiniz akım, güç kaynağı devresinin ve transistörün maksimum kapasitelerine bağlı olduğundan dikkatli olmalısınız. Giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasındaki farkın ısıya dönüşeceğini unutmayın ve devreyi gereğinden fazla zorlamayın. 

Alternatif olarak LM317'li ve 78XX'li devreler de kurabilirdiniz; ancak dediğim gibi bu devre bir alternatiftir. İsteyen onu, isteyen bunu kullanır. Ayarlı olması da cabası üstelik.


Bu içerikteki devre benim fikri ürünüm olmasa da modüler halde bu şekilde sunan başka kaynak yoktur. İçeriğin bu açıdan orjinal olduğunun farkında olmanızı istedim.

Devrenin çoklu baskı alabileceğiniz şekilde baskı materyallerini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Yapımı son derecere kolay ve ucuz. Eldeki parçalarla bir sürü yapıp çekmecenize atın, lazım olduğunda kullanın.

BD243 Transistörlü Güç Kaynağı

Sağlıklı günler dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar