220V Basit Aydınlatma Armatürü

Bu yazımda sizlere tuvalet, banyo gibi yerlerde ayna aydınlatmasında, masa lambası olarak; dükkanlarda vitrin, raf aydınlatması olarak kullanılabilecek çok basit bir aydınlatma armatürü yapımını göstereceğim. 

Devre, bazı/birçok tasarruflu ampul devresi ile benzer bir prensiple çalışsa da buradaki devrede bazı farklılıklar olacak. Örneğin güç katında doğrultma köprüsü kullanmayacağım. Malzemeler son derece kolay bulunabilir özelliktedir ve ucuzdur. İlgilenen herkes üç beş araç gereçle yapabilir.

MALZEMELER:

-50 adet Beyaz LED. 5mm ve "mantar LED" denilerek alınacak. Normal LED'ler ışığı fener gibi karşıya gönderir; mantar LED'ler ise geniş açıyla etrafa yayarlar. Bu LED'ler genellikle 10mA-15mA oluyor.


-1 adet 330nF-400V kutupsuz kapasitör.


Bu ikisinden birine benzer, üzerinde "330nF 400V" ya da "0.33 400V" yazar.

-1 adet 1M çeyrek watt direnç.

-1 adet 220 Ohm 2Watt direnç.

-Delikli plaket ya da yapabiliyorsanız size vereceğim gerber dosyası ile hazırlanmış PCB.

-Plastik kutu, "Yapışkanlı plastik kablo kanalı" olarak alacaksınız. 

Devre kartını bu kanalın içerisine yerleştirecek ve bu kablo kanalını uygun bir yüzeye arkasındaki çift taraflı bant yardımıyla yapıştıracağız.

Devre şeması:

Basit LED Lamba Yap


220V ev cereyanı, L (faz) ve N (nötr) noktalarından girmektedir. LED serisi birbirine ters ve 25'erli seri bağlantı halindedir. Pozitif alternansta bir grup seri, negatif alternansta diğer grup seri yanar. Işık hafifçe titreşmektedir. Bunu aslında bilinçli olarak yaptım; eski, floresanlı lamba nostaljisi yaşamak için. Işığın hafif titreşimli olması biraz göz yorabilir ve baş arğısına neden olabilir. 

Devrenin güç tüketimi ortalama 2,5Watt, maksimum 5Watt civarındadır. Duruma göre biraz aşağı ya da yukarı oynayabilir. Devre kartı ölçüleri 23cm x 2,5cm civarındadır. Alacağınız kablo kanalını bu ölçülere göre seçip yapılandırmalısınız. Kartın her iki tarafında da klemens bulunmaktadır; böylelikle birkaç tane yapılarak uç-uca eklenebilmektedir. 

Basit LED Lamba Yap

Bakır plaketlerin beyaz renki olanları var. Farketmez ama onlardan kullanırsanız daha iyi olur.

Basit LED Lamba Yap

Her klemens, şebeke elektriğini sıradaki armatüre aktarır. Böylelikle armatürler birbirlerine paralel bağlanmış olurlar. Biribirine yakın ya da uzak döşeyebilir, ya da aynı kablo kanalı içersine -kısa bakır teller ile bağlayarak- arka arkaya dizebilirsiniz. Devre kartını kablo kanalı içerisine sıcak silikon ile sağlamca tutturmalısınız. Şayet ışık fazla göz alacaksa, kapak yerine flu renkte plastik bir kapak geçirebilirsiniz. 

İlk satırlarda bahsettiğim gibi evlerde WC-Banyo dolaplarına yerleştirerek ayna aydınlatmasında, bilgisayar masasında uygun bir yere yapıştırarak masa lambası olarak, dükkanlar, mağazalar, çeşitli yerlerde vitrinleri, soyunma odalarını aydınlatmak amacıyla kullanılabilir. 

220R-1Watt direnç değerinde tutarsızlığa düştüm. Bu devre çok az akım çekmektedir, bu direncin asıl amacı, ilk güç verdiğinizde ani oluşan pik'in devreye zarar vermesini önlemektir; ancak üzerinden 220Vx15-20mA akım geçecektir, bu da 3,3Watt ila 4,4Watt değerine tekabül ediyor. Bu gücün tamamı direnç üzerinde harcanmıyor, LED'ler, yollar ve kondansatör üzerine de güç düşümü oluyor. Bu nedenle o kadar büyük direnç kullanmayı gereksiz gördüm; ancak bilmediğim birşey vardıysa ve siz biliyorsanız bu dirençle oyanayabilir, 2Watt'an 3Watt'a ya da daha yukarı değerlere arttırabilirsiniz. Ben 2Watt yeterlidir diye düşünüyorum.

Çekeceğiniz kablo, ortam nemli olmamak ve ayak altında bulunmamak şartıyla 0,75 kablo olabilir (en az). Daha kötü nitelikte kablolar kullanmayın. 

Eğer projeyi beğendiyseniz plakete basım için gerekli gerber dosyalarını aşağıdan indirebilirsiniz.

İNDİR

İyi çalışmalar dilerim.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com



Yorumlar