7805-7905 SİMETRİK REGÜLE GÜÇ KAYNAĞI

78XX Simetrik Regüle Güç Kaynağı

Çin alışveriş sitelerinde inanılmayacak kadar çok çeşit ürün bulunmakta. Bu ürünler Çinli icadı değil; zaten bilinen ve internette dolaşan devrelerdi. Ancak düşük üretim maliyetleri dolayısıyla bu koca dev, büyük-küçük, önemli-önemsiz demeden herşeyi üretiyor. Besleme modüllerinden, LEDlere, aydınlatma modüllerinden çeşit çeşit elektronik hobi ürününe kadar neredeyse yok yok. 

Bu içeriğimde de sizlere, çin satış sitelerinde gördüğüm basit bir simetrik regüle güç kaynağından bahsederek bir seferde 18 adet yapabilecek materyalleri paylaşacağım.


Çin'e bir sipariş vermek ve ürünün elinize geçmesini beklemek, bazen ciddi bir sorun oluşturabiliyor. Ortalama 25-30 gün ürünün elinize geçmesini beklediğiniz yetmiyor gibi bir de gümrükte bekliyor ve vergilendiriliyor. Yurtiçi piyasasından da almak iyi bir çözüm ancak, bu kez işini düzgün yapmayan bir kargo şirketine denk geldiyseniz saçınızı başınızı yoluyorsunuz. 

Ben de bu sorunlardan hareketle, bu sitelerdeki yapımı çok basit ürünlerin replikalarını çizerek hobistlerin kendi imkanları ile üretmelerine olanak sağlıyorum. 

78XX Simetrik Regüle Güç Kaynağı
7805 pozitif, 7809 ise negatif voltaj regülatörleridir. 470uF kondansatörü 1000uF değerine kadar arttırılabilir. Parazitik filtre olarak çıkışta 220nF kondansatör uygulanmıştır. Bu, düşük düzeydeki ripılları minimize edecektir. Hemen çıkıştaki LED'ler, hem çıkışların aktif olduğunu gösterir, hem de görsel hoşluk sağlar.

78XX Simetrik Regüle Güç Kaynağı

PCB üzerine regülatör entegrelerinin soğutulması için aynen orjinalindeki gibi soğutma amacıyla heatsink boşlukları bıraktım. 

78XX Simetrik Regüle Güç Kaynağı

Baskı bir seferde çoklu oluşacaktır. A4 boyutunda PDF olarak hazırladım. İçerik 18 adettir.


Baskı PDF'lerini İNDİR

İyi çalışmalar dilerim.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar