AcarKaptan'ın Desülfatör Devresi (SÜPER PAYLAŞIM!)


Daha evvel bir başka başlıkta ucuz ve çok basit bir desülfatör devresinden bahsetmiştim (şurada). Bu kez size internette videosunu gördüğünüz ama devresini ve baskı şemasını hiçbir yerde bulamadığınız "o" devreden bahsederek hem devre şemasını, eleman değerleriyle beraber, hem de baskı materyallerini vereceğim.

Youtube linki: https://www.youtube.com/watch?v=UJDttNPUfwk&ab_channel=BasriAcar

AcarKaptan diye tanınan kişiye sanırım ulaşılamıyor. Videosunun altında sorulan sorulara yanıt vermemiş ve yıllardır youtube hesabına içerik yüklememiş. Basri Acar isimli kaptan üniforması giyinmiş fotolu bir face hesabına eriştim, ancak hesap aktif mi değil mi bilmiyorum. Bu nedenle birçok kişinin arayıp da bulamadığı, parçalarını sorduğu, devre şemasını istediği AcarKaptan Desülfatörü devresini sizlere devre şeması, parça adları, hatta baskıya hazır gerber dosyası olarak paylaşacağım. Lütfen içeriği atlamadan ve dikkatli şekilde okuyunuz!

DİKKAT UYARI!

-Desülfatör devresi ya da solüsyonu olarak satılan ürünlerin gerçekte işe yarayıp yaramadığını kimse bilmiyor!

-Desülfatör devrelerinin çalışma prensipleri basit olsa da yanlış kullanımda akünüzü kaybetmenize veyahut yangınlara dahi neden olabilirler.

-Desülfasyon işlemi için geçireceğiniz zaman epey uzun, ortaya koyacağınız emek fazla, harcayacağınız para da azımsanmayacak kadar yüksektir. Yaptığınız tüm çabalar boşa gidebilir. Bu nedenle neyle uğraştığınızı bilmiyorsanız bence hiç uğraşmayın.

-Acar Kaptan diye bilinen Basri ACAR isimli ağabeyimizin sunduğu devrenin işe yarayıp yaramadığını bilemiyorum. Bizzat denemedim. Kendisi videosunda bir aküsünü kurtardığını söylüyor. Ben kefil değilim. Neye göre kime göre işe yarıyor, bilmiyorum. Bir önceki maddenin son satırını tekrar okuyun.

-Sunacağım devreyi bizzat hiç yapmadım. Denemedim ve test etmedim. Nasıl çalıştığını biliyor olmam, faydalı olduğunu söylediğim anlamına gelmez. Size yapın demiyorum, kaynak materyallere hiçbir yerden erişilemediği için size sunum yapıyorum. 

-Bu devrenin kullanılması sırasında akünüzü kaybedebilirsiniz. Performans kazanımı elde edemeyebilir; tam tersine akünüzü bozabilirsiniz. Ayrıca aküler bazı arıza durumlarında (içinde hidrojen sülfür gazı birikmesi ve köprü çatlağının neden olduğu kıvılcım ile oluşan) patlamalar olabilir. Bu patlamalar yaralanmanıza, koruyucu gözlük takmıyorsanız görme kaybına neden olabilir. Akü asidinin cildinize bulaşması halinde ciddi yanıklarla karşılaşabilrisiniz. Akü gazının solunması solunum yollarınıza ve akciğerlerinize kalıcı zarar verebilir. Dolayısıyla akü bakımı yaptığınız ortamın havalandırması çok iyi olmalıdır. Bu makalede sunduğum devreyi uygulayarak, can ve mal kaybı da dahil, hiçbir zarardan beni sorumlu tutmayacağınızı kabul etmiş oluyorsunuz! UYARDIM! 

=  KORUYUCU İŞ GÖZLÜĞÜ TAK  -  ELDİVEN KULLAN  -  ORTAMI HAVALANDIR  =

Devrenin Genel Yapısı ve Çalışma Prensibi

AcarKaptan Desülfatörü aslında güçlendirilmiş bir Jül Hırsızı (Joule Thief) Osilatöründen başka birşey değildir. Jül hırsızı osilatörü, kendisine uygulanan kaynak gerilimi yapısındaki özel trafoda kendi kendine indükleyerek çıkışına yüksek gerilim veren bir tür devredir. İnternet üzerinde "joule thief" diye arama yaptırdığınızda 1,5V kalem pille LED yaktığını gösteren milyonlarca makale, video ve görsele erişeceksiniz. Hatta devrenin biraz daha güçlendirilmiş versiyonuyla telefonunu şarj ettiğini gösteren "sahte" videolara da denk gelebilirsiniz. 

Kendi çizdiğim bir jül hırsızı devresi. 1,5 ila 3Volt girişten 9V çıkış elde ediliyor.

Acar Kaptan'ın desülfatör devresi, ziyadesiyle güçlendirilmiş ve bir takım geliştirmeler yapılmış bir joule thief osilatörüdür. Bu osilatör, aküden aldığı voltajı yükselterek belli bir yüksek frekansta (X kHz diyelim) aküye geri teper. Oluşan bu indüklemeli-darbeli akım, aküye tatbik edilirken -teoriye göre- aküde oluşan hafif derecedeki sülfat tabakalarını çözer. En azından teori bu. İleri seviyede oluşan sülfat tabakaları ise çözülemez, eğer devreyi uygulamanıza rağmen hiçbir gelişme göremiyorsanız sülfatlaşma seviyeniz çok yüksek demektir ve devreyi boşu boşuna kullanmamalısınız.

Bir bilgi daha, akümülatörlerin şarj-deşarj döngü sayısı arttıkça performansları düşer, doğaları gereği durum böyledir. Sülfatlaşma ve performans kaybı oluşmaması için akü geriliminin en yüksek seviyede kalacağı şekilde "tampon şarj" uygulamak gereklidir. Yani akünüzü devamlı dolu durumda tutmanız gerekiyor.

Bakınız aşağıdaki engelli ağabeyimiz, desülfatör kullanımı deneyiminin başarısızlıkla sonuçlandığını nedenleriyle anlatırken, otomobillerdeki akülerin kullanımı ile tekerlekli sandalyelerin kullanımının farklı olduğunu açıklıyor:

https://www.youtube.com/watch?v=v08JvBUchCY&ab_channel=Engin%2FAMAT%C3%96R-AKADEM%C4%B0

Link pasiftir, kopyalayıp yapıştırın. Süresi yarım saat, bilginiz olsun.

AcarKaptan Desülfatör Devresi Bağlantı Şeması:

Belki videosunu izlememiş olabilirsiniz. Açıklama yapayım.

AÇIKLAMA VE UYARILAR:
-Basri Acar, videoda devresinin işe yaradığını söylüyor, bir aküsünü kurtardığını aküyü göstererek açıklıyor.
-Devredeki 33 Ohm dirençle oynamanız gerekebileceğini, değilse devrenin düzgün çalışmayabileceğini söylüyor. P6N90 N tipi mosfet zaten ısınıyormuş, ve bu direncin doğru seçilmemesi daha fazla ısıya neden oluyormuş. "Onu siz kendiniz test ederek doğru direnci bulun" diyor. Bu direnç, jül hırsızı devresinin besleme yoluna seri bağlanmıştır (akımı sınırlandırmak için). 
-1mH yazan indüktörün 1mikro Henri mi yoksa 1miliHenri mi olduğunu bilmiyorum. Basri Acar'ı tanımıyorum, belki mikro ile mili'yi karıştırmış da olabilir, ya da doğrudur...
-Devrede 1N5822 diye gördüğünüz diyot doğru olmayabilir, şemada düzgün okunamıyor, sadece şotki diyot diye işaretlenmiş. Bu diyot 3Amperliktir. Daha yüksek akım tahammülü olan bir şotki de kullanabilirsiniz.
-Transformatör kesinlikle ferrit nüveli olacak. Bozuk SMPS telefon adaptörlerinden elde edebilirsiniz. Ya da toroit nüve de kullanabilirsiniz. Sarılacak tel özelliklerinden bahsedilmemiş maalesef.
-Transformatördeki sargıların yönleri önemlidir. Acar Kaptan belirtmemiş ancak şekildeki gibi değil tam olarak. Devreye bakın. 1 ve 2 nolu trafo uçlarını yer değişdirdiğinizi hayal edin, işte öyle olacak.
-Sarım yerine "sipir" yazmışım. "spir" de olabilir. Doğrusunu bilmiyorum, takılmayın 😁

Youtube'da görünen orjinal devre(alabildiğim en net görüntü):


Adını unuttuğum bir sitede eleman değerlerini yazmışlar(daha net görüntü bulamadım):


Devre'nin PCB'sini KiCAD kullanarak yeniden oluşturdum. Bizzat Basri hocanınki gibi değil, yeniden çizdim. Aşağıdaki gibi görünüyor.


PCB yollarına bakarak aktaracağım bazı notlar:

Transformatörün bulunduğu alana odaklanın. Geniş, bakır alanları koymamın nedeni, tip ve boyut olarak farklı trafolar kullanırsanız alternatif delikler açarak kullanın diye. 25Watt direnç, kütüphanemde yoktu. Bu nedenle iki tane 5W taş direnç yeri koydum. Dirençler 10W olarak benzer ölçülerde bulabilirseniz 68'er Ohm olacaktır. 1mH bobin için 1Amper belirttim ama bulabilirseniz daha fazla akımda olandan takın. Bu bobinin görevi, çıkıştaki osilasyonun devrenin beslemesini bozmaması için. 1n8-400V kutupsuz kondansatör yerine 1,5n bağlayabilirsiniz. Önemli olan çıkıştaki ölçüm. Akünün direnci büyürse 60V'lere kadar gerilim ölçüyormuşsunuz. 15k direnci 1W seçtim. Ancak orjinal PCB'de çeyrek watt görünüyor. P6N90 Mos Transistörünü mutlaka soğutucuya bağlayın. Cihazı 2,5mm çap vidalarla uygun bir yere tutturabilirsiniz, herhangi bir kutuya uygun değil yerlerini rasgele koydum. 


Bu içerikteki bilgiler orjinal şahsi fikrim olmasa da, bu kadar düzgün ve net sunum yapan başka bir site yoktur. İçerikteki devre hakkında internet üzerinde bilgiler yetersizdir. Dolayısıyla bu kadar yüksek doğruluk ve anlaşılırlıkta bilgiye sadece bu siteden erişiyorsunuz.

Bu kadar.

Devrenin baskıya hazır GERBER dosyalarını şuradan=> İNDİRİN.

Umarım faydalı olur. Olumlu ya da olumsuz deneyimlerinizi mutlaka aşağıdaki yorumlar kısmına yazmanızı rica eder, sağlıklı günler dilerim. 

seron.
basitelektronikprojeler.blogspot.com





Yorumlar