Bu yazımda size bir röle, kondansatör, diyot ve direnç kullanılarak toplam dört parça ile nasıl basit flaşör yapılabileceğini göstereceğim.
DEVRENİN ÇALIŞMASI:Elektronikte yeni olsanız dahi bu devrenin çalışmasını rahatça anlayacaksınız. 12V besleme gücü, artı hattan giderek 150 Ohm direnç tarafından akımı sınırlandırılıp 4700uF kondansatörü şarj etmektedir. Kondansatör boş iken DC'ye karşı düşük direnç gösterdiğinden adeta kısadevre gibidir; bu yüzden röle çalışamaz. Ancak kondansatörün şarj seviyesi belli bir düzeye eriştiğinde uçlarındaki voltaj, röleyi sürmeye yetecek sınıra ulaşır. Bu esnada lamba hala yanmamaktadır; çünkü üzerinden geçen akım, 150R tarafından sınırlandırıldığından, sadece iletim görevi üstlenmektedir. Kondansatör tam şarj seviyesine erişip röle enerjilendiğinde Common (ortak) hareketli kontağını NC (normally closed-normalde kapalı) konumundan NO (normally open-normalde açık) konumuna alır. Bu, 12V besleme gücünün kontaklar üzerinden direkt olarak 12V ampule akmasına neden olur ve lamba yanar. Ancak röle kontakları NC olduğunda rölenin uçlarına paralel bağlı kondansatör, 150R üzerinden hızla deşarj olur ve röle beslemesiz kaldığı için güçsüzleşir. Common kontağı tekrar NC tarafına düşer. Ve süreç böylece yeniden başlayarak, kısırdöngü şeklinde devam eder.
Bu devre çalışmaktadır ve eskiden beri bilinmektedir. Devreyi kendi olanaklarınızla kolayca kurabilirsiniz. Delikli karta dahi kurulabilir. Aracınız için lastik patladığında ya da yol kenarında kaldığınızda, dörtlülere ilave olarak arıza uyarı lambası gibi kullanmakla beraber, başka bir devreye entegre ederek çeşitli amaçlarla uyarı ya da tehlike lambası olarak da kullanabilirsiniz.
Eğer plaket baskmak isterseniz, ki önermem gerek yok, aşağıdaki gibi çizebilirsiniz:
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Hoşçakalın.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder