İki Transistörlü Basit Kulaklık Amfisi (Stereo)

Transistörlü Kulaklık Amfisi
Modern teknoloji ile üretilen sayısız ürünün mağazalarda uçuştuğu bu günlerde basit ve analog bir devre aslında çok ilgi çekmeyecektir. Ancak elektroniğe meraklı ve bir yerlerden başlamak isteyen kişiler için temel devreler bulunmaz nimettir. Transitörlü devrelerin temellerini öğrenmek, sadece teorik bilgileri öğrenmekle değil, basit devreler yapılarak mümkün olur. Bu, hobistin ya da teknik öğrencinin, sağlam bir temel atmasına yardımcı olduğu kadar, tecrübe puanını da arttıracaktır.

Bu yazımda sizlere yapımı son derece basit, 2 transistörlü bir kulaklık amfisinden bahsederek baskı için gereken materyalleri de sunacağım. Daha evvel de bir başlığımda, 1 adet 1,5V kalem pille çalışan bir kulaklık amfisini paylaşmıştım (şurada).

Bu kez paylaşacağım devre, 3V ila 6V arasında çalışıyor. Diğer devrede "sziklai çifti" kullanılırken bu kez "darlington çifti" kullanılmış. Devreyi internette buldum, eski bir elektronik dergisinden alıntılanmış olmalı:

Transistörlü Kulaklık Amfisi

Darlington çifti, kazancı arttırmak için kullanılmış. Girişe uygulanan sinyal için resimde 0,5V denmiş (500mV). 250k potansiyometre, ses volümünü kumanda eden bir gerilim bölücü olarak çalışıyor ve kazancı ayarlamaya yarıyor. Transistörler 2N2222 veya benzer özelliklere sahip standart NPN olabiliyormuş, kaynakta öyle yazıyor. Devrenin beslemesi için ise 6V gösterilse de 3V ila 6V aralığında rahat çalışır görüşündeyim.

Devre bu şekilde mono'dur. Stereo olarak faydalanabilmek için aynından bir tane daha yapmak gerekir. Bu sebepten devreyi bir PCB üzerine iki tane yapabilecek şekilde KiCAD ile oluşturdum:

Transistörlü Kulaklık Amfisi

Yapım maliyeti -plaket hazırlanması hariç- çok az tutacaktır. Plaketi kendiniz basabiliyorsanız daha iyi olur. Ortada bir adet campır var. Güç girişi kartın sol altındaki (+) simgesi ile GND yazan yerdir. GND aynı zamanda eksi sinyal birleşim (ortak) noktasıdır. "Lin" simgesi L in (Left in), Rin simgesi ise R in oluyor; buradan yükseltilecek zayıf sinyali gireceksiniz. Potansiyometreler 150k olarak belirtilse de siz yine de 250k kullanın, dalgınlığıma gelmiş olacak, sonradan düzeltmeye üşendim.

Transistörlü Kulaklık Amfisi

Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var: PCB'deki bakır dolgu GND ile ilişkilidir, lehimleme yaparken kısadevre yaptırmamaya dikkat edin. Kartın en sağındaki dirençler 16R olarak görünüyor. Bu, takacağınız kulaklığın omajına göre belirlenir aslında. Orjinal devrede 8R olarak belirtilmiş, ben her ihtimale karşı büyüttüm. Siz bilirsiniz.

Devrenin baskı için gerekli gerber dosyalarını da veriyorum. Aşağıdan indirebilirsiniz.

İNDİRAGANDİ

İyi çalışmalar dilerim.

seron

basitelektronikdevreler.blogspot.com

Yorumlar