Kendin Yap DIY DUAL BREADBOARD Yapımı

Bu yazımda size çok çok ucuz ve kolay bir ekmak tahtası yapımını göstereceğim. En baştan uyarayım, yenisini almak bu devreyi yapmaktan daha pahalı ve fakat mantıklı olabilir. Zaman zaman çok boş vaktim olup ne yapacağımı bilmediğim zamanlar, "hiçbirşey yapmamaktansa kötü de olsa birşey yapmak daha iyidir" diyerek böyle basit işler yapabiliyorum.

Bu defa size basit malzemelerle kendi breadboard'ınızı nasıl yapabileceğinizi göstereceğim. Dediğim gibi, "yapın" demiyorum. Ama kafanızda bir şekil kalırsa gün gelir size faydası dokunur. Orjinalinin yüksek fiyatlarla satıldığı şu günlerde bu bredboard'ı kendiniz yaparsanız, neredeyse dörtte bir fiyatına tekabül edecektir.

MALZEMELER:

-6 adet 80 delikli 2,54mm dikey pin soket. Bu ürün için yurtiçi sitelerinde arama yaptım ama bulamadım. İsterseniz aşağıdakinden toplam 8 adet alabilirsiniz, çok ucuza geliyor. 

-2 adet 40 delikli 2,54mm dikey pin soket. (yukarıdakinden bulamazsanız 2 değil 8 adet alın)

-Baskılı devre kartı (gerber vereceğim) ya da delikli plaket. (deliklerinin uyup uymayacağını bilmiyorum.)

-Üç adet muz jak konnektörü (kırmızı, siyah, yeşil ya da mavi). İsterseniz bunu esgeçebilirsiniz. Elektronikçiler güç kaynağını breadboard'a genellikle doğrudan bağlıyor.

-Baskı devre hazırlamak için malzemeler, matkap. 

Diy Breadboard
Resmi indirmeyin gerçek ölçü değil. En aşağıda gerber paylaşacağım.

Baskıyı tamamlayıp dişi header'ları güzelce yerleştirin ve lehimlemeyi düzgünce yapın. Bitince resimdekine benzer bir görünüm ortaya çıkacak:

Diy Breadboard

Bakır yolları lehimle ya da oje, vernik gibi malzemelerle kaplarsanız daha uzun ömürlü olur. Muz konnektörleri de bağladığınızda artık breadboard'ınız hazır. Güle güle kullanın. 

İsterseniz bu kadar baskıyla uğraşmadan, delikli plakete de kurabilirsiniz. Ameleliği biraz daha az olur ancak, daha az vakit kaybeder, ayrıca daha ucuza getirmiş olursunuz. Yine de tekrar uyarıyorum; delikli plaketlerin delik aralıkları tip tip değişebiliyor ve pinheader'ın aralıklarıyla uyuşmayabilir. Elinizde yeterli büyüklükte delikli plaket varsa bir deneyebilirsiniz. Uymuyorsa vakit kaybetmeyin, aşağıdan gerber indirip basın.

Yapmak isterseniz gerber dosyalarını BURADAN İNDİRİN.

İyi çalışmalar dilerim, hoşçakalın.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar