Plaket Nasıl Basılır? Fotoğraf ve Videolarla Adım Adım PCB Hazırlama

Elektronik projelerinizin hazırlanmasında PCB oluşturmak, en zorlu ve sorunlu aşamadır. Bu nedenle özellikle başlangıç düzeyindeki elektronikçiler ciddi sorunlar yaşamaktadır. Ancak yapa yapa bir süre sonra elleri alışır ve profesyonelleşirler. 

Bu içeriğimde sizlere youtube'dan bir video içeriği sunarak ve resim resim göstererek, plaket basımı ve A'dan Z'ye nasıl elektronik cihaz oluşturulur, onu göstereceğim. Herşey o kadar net ve düzgün ki, siz de hevesleneceksiniz. Önce resimlerle anlatacak, en son orjinal videosunu paylaşacağım.

RESİMLERLE ANLATIM

İlk önce devre bilgisayarda çizilir ve kontrolleri yapılır. Daha sonra devreyi çizdiğiniz "EDA" yazılımı ile devrenin plaket şeması, "özel baskı devre kağıdına" tonerli yazıcı ile çıktı alınır. Daha sonra kağıtlar, plaket boyutuna göre sınırlarından bir cetvel ve falçata yardımıyla kesilir.


Uygun büyüklükte bir bakır plaket alınır. Bir bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyine ince zımpara tutturulur ve plaketin bakır yüzeyi zımparalanır. Bakır plaketler farbrikadan, oksidasyona uğramaması için özel bir kaplama ile kaplanmıştır. Zımparalama işlemini o yüzden yapıyoruz. Ayrıca birazdan tonerin kolay yapışmasına da yardımcı olacak.

Daha sonra yapılacak projenin ölçülerinde kesilir. Bu iş giyotin denir, özel bir PCB kesicisi ile yapılabildiği gibi başka yöntemlerle de yapılır.


Kesim bitince, zippo yağı ya da biraz tiner yardımıyla peçete kullanarak plaketin yüzeyi temizlenir. İkisi de yoksa izopropil alkol de kullanılabilir. Tiner, zippo yağı gibi kimyasallar yağlı olduklarından yüzey bu maddelerden iyice arındırılmalıdır.

Temizlik bitince kağıt, plaketin bakır yüzeyine, toner desenli kısmı bakır yüzeye bakacak şekilde tutturulur.

İyice hizalama yapıldıktan sonra çift, bir laminasyon makinasından birkaç kez geçirilir. Ya da ütü kullanılarak 3. kademede kağıdın üzerinde gezdirilip tonerin bakır plakaya yapışması sağlanır.
İşlem tamamlanınca plaket sıcak suda bekletilir. Yarım saat sonunda sudan çıkarılarak kağıtlar elle temizlenir.

Kağıtlar temizlendikten sonra sadece bakır ve tonerler görünür. Tonerlerde eksik var mı diye bakılır. Varsa keçeli kalemle tamamlanır.
Bakır eritme solüsyonu hazırlanır. Hidrojen peroksit ve Müratik asit karışımı hazırlanabildiği gibi Perhidrol çözeltisi de hazırlanabilir. Porçöz vb gibi asitli çözeltilerle bakır eritme işlemi yapılabiliyor ancak genellikle perhidrol ve tuzruhu çözeltisi tercih ediliyor. Daha fazla bilgi için internet üzerinden araştırma yapabilirsiniz. Oranları hakkında da bilgiler her yerde var. ASİTLER TEHLİKELİDİR! DİKKATLİ OLUN!
Bakır plaket, bir plastik kaba konur ve karışım üzerine dökülür. Ya da karışımı önceden kaba döküp sonradan bakır plaketi koyabilirsiniz.
Asit çözeltisi, bakır metali ile karşılaşınca güçlü bir reaksiyona girerek bakırı eritmeye başlar. Bu süreç boyunca da rengi giderek yeşile döner.Resimde kalkan bakırları ve toner nedeniyle korunan desenleri görüyorsunuz.
Bakır eritme bittikten sonra bir kap içinde yemek sodası ve su karışımı hazırlanır.
Plaket asitli kaptan çıkarılır.
Sodalı kaba konur ve sodanın kalan asit artıklarını temizlemesi sağlanır.
Daha sonra plaket musluk suyunda hafifçe ovularak yıkanır.
Plaketin üzerindeki toner tabakası, zippo yağı, tiner ya da izopropil alkol yardımıyla peçete ile ovularak temizlenir.
Bakır yüzeyde elemanların bacaklarına denk gelecek yerlere matkap ile delik açılır. Elemanlar buradan devreye lehimlenecek.
Devre kartı, eleman yüzeyi yukarı bakacak şekilde tutulur. Ya da imkan varsa bir devre kartı tutturma standı kullanılarak sabitlenir.
Elemanlar dikkatlice dizilir. Yönlerine ve yapılarına, üzerindeki simgelere dikkat edilir.
Daha sonra kartın diğer tarafı çevrilerek lehimleme işlemine başlanır.
Lehimleme yapılırken bir yandan da yankeski kullanılarak bacakların fazla kısımları kesilir.
İşlem tamamen bittikten sonra sprey vernik ya da özel PCB koruyucu ile PCB'nin bakır yüzeyi kaplanır ki bakır oksidasyona uğrayıp yeşermesin ve cihaz zarar görmesin.
Devre kartına en son kablolar lehimlenir. Daha sonra bu iş için önceden hazırlanmış proje kutusuna yerleştirilip sıkıca vidalanır.

Tüm işlemler bittikten sonra, cihaz test edilir. Herhangi bir sorun yoksa kullanıma geçilir.


Resimler Wesley Treat kanalı'ndaki aşağıdaki videodan alınmıştır. Kendisine teşekkür ederiz. İsterseniz videosunu da aşağıdan izleyebilirsiniz. 

İyi çalışmalar dilerim.

Yorumlar

  1. pcb baskı devre hazırlama ve pcb montajı hakkında eğitici bir makale olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder