BASİT YAĞMUR SENSÖRÜ DEVRESİ

Basit nem sensörü yağmur sensörü

Bu yazımda sizlerle, yapılabilecek en basit yağmur sensörü devresini paylaşacağım. Devreyi oluşturan parçalar kolay bulunuyor. Üstelik çok basit. Plaket basmak zorunda da değilsiniz, delikli plakete de yapılabiliyor.

Basit nem sensörü yağmur sensörü
Devreyi diyot.net'te buldum. Yapımının basit olması dikkatimi çekti. Devre, basit bir astable multivibratör devresidir. Sensör olarak belirtilmiş ızgara bölgesinde su damlası düşerse ya da nem birikmesi oluşursa, şekilde görülen lamba yanıp sönecektir. Nem yeterli düzeyde değilken ise sönük olarak bekleyecektir. Lamba yerine aktif buzzer de kullanılabilir. Devreyi daha anlaşılabilir şekilde yeniden çizdim:
Basit nem sensörü yağmur sensörü
Lamba simgesinin olduğu yere buzzer de bağlayabilirsiniz. Izgaraya benzeyen simge nemin algılanmasını sağlayacak tel çiftidir. Şekli resimde gördündüğü gibi olabilir. Ya da yukarıdaki orjinal uygulama şekli de kullanılabilir. Besleme gerilimi 6V ile 9V olabilir. Lamba ya da buzzer yerine başka birşeyi de tetikletebilirsiniz. Örneğin yazılım tabanlı bir karta kare dalga haline (HIGH) veri girmek için uygulayabilirsiniz. Bunun için sağ taraftaki transistörün kollektör ucundan direnç ile uç alınır ve lamba yerine 1k civarında direnç kullanılabilir. 

Devreyi KiCAD ile PCB'ye döktüm. Baskı şeması şuna benziyor:

Basit nem sensörü yağmur sensörü

Baka baka delikli karta yapabilir ya da vereceğim gerberden çıktı alarak baskılı devre de yapabilirsiniz.

Kablolama şeması:
Basit nem sensörü yağmur sensörü


Baskı için gerekli gerber dosyasını ŞURADAN İNDİRİN.
diyot.net'e teşekkürler. Kaynak konu şurada'dır: https://diyot.net/nem-sensoru/

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar