BATARYA EŞİTLİK MONİTÖRÜ - DENGE KONTROL

Bazı durumlarda seri bağlanmış iki akü bataryasının dengeli olup olmadığı, diğer pil bataryalarında olduğu gibi çok önemli olabiliyor. Bu yazımda da bazı uygulamalarda işinize yarayabilecek çok basit bir devre paylaşacağım: batarya eşitlik monitörü.

Devre son derece basit ve ucuz. Ciklet parasına kurabilirsiniz. İster ciddi uygulamalarda ister deneysel olarak işe yarayacaktır. Bilindiği gibi lipo ve lion pillerde pilleri dengelemek için BMS devreleri kullanılıyor. Aynı prensip ile kurşunlu akü bataryaları da dengelenebilir. Kurşunlu aküler için BMS devresini başka bir yazımda vereceğim. Bu yazıma konu olan devreyi ise internetten buldum ve hoşuma gittiği için sizinle paylaşmak istedim.

Devrenin çalışma prensibi, bataryalardan hangisi hata verirse (düşük voltaj seviyesi) o batarya için bir LED yaktırmaktır. Devrede iki adet NPN ve bir adet PNP transistör bulunmaktadır. Bataryaların seri birleşim noktasından devrenin iki LED süren transistörlerin Emetör tarafına bir hat çekilir. Bu hat, eksi hat ve artı hat arasından simetrik bir değer okunmasını kolaylaştırır. Bir tarafının dengesi bozulduğunda transistörlerin dengesi bozulur ve bir tanesi tetiklenerek LED yakar.

NEREDE KULLANILIR?

12V+12V olarak iki akünün seri kullanıldığı, 24V akü isteyen kamyon, kamyonet, tekne vb gibi taşıtlarla, aynı şekilde iki batarya kullanan her türlü projenizde bataryalarınızın dengede olup olmadığını denetlemeniz gerektiğinde kullanılır. Proje çok küçük olduğundan küçük bir plastik kutuya sabitlenerek güvenli şekilde kullanılabilmektedir. 

Devrenin devamlı bataryaya bağlı kalmasında bir sakınca yoktur. Çok az akım çekmektedir. Ancak yine de bir on-off anahtarı ile ilişkilendirilebilir. 


Devrenin baskı şeması:

İlginizi çektiyse baskı için gerber dosyasını BURADAN İNDİRİN.

Kaynak site: http://www.learningelectronics.net/circuits/battery-equality-monitor-circuit.html

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com



Yorumlar