VUmetre devresi yapmanın birçok yolu vardır. Transistörlü, entegreli; hatta yazılım tabanlı PIC ya da Arduino gibi uygulamalarla etkili ve güzel devreler yapılabiliyor. Ancak bu yazımda paylaşacağım devre, bu saydıklarımın hiçbirini içermiyor. Yalnızda LED, direnç, ve diyot kullanıyorsunuz. Aslında bu tip devreler youtube'da öteden beri paylaşılıyordu. En başlarda "sahte mi acaba?.." diye düşünsem de, birçok youtuber tarafından uygulamalı şekilde paylaşıldığını görünce ben de burada sizinle paylaşmak istedim.
Bu, transistörsüz, entegresiz LED bağlama tekniği ile sadece VUmetre yapılmıyor. Basit Vmetre devresi, akü ölçer vb de yapılabiliyor. Youtube'da araştırma yaparak rahatlıkla erişebilirsiniz. Şimdi devremize geçelim.
Devrenin çalışma şekli basittir. Hemen girişte bir gerilim katlayıcı devresi bulunur. Bu, girişe uygulanan ses sinyalini teşkil eden 1V'luk alternatif dalgayı katlayarak LED devresine uygular. Ses şiddeti azalıp arttıkça gerilim katlayıcı devresinin LED'lere uyguladığı gerilim de azalıp artar. Bu, birbirine seri 1N4148 diyotlarıyla bağlanmış LED'lerin ses şiddetine göre yanıp sönmesine neden olur. Ses şiddetinin artıp azalması, 4148'lerin gerilim düşümleri nedeniyle her defasında farklı sayıda LED'in parlamasına neden olacaktır. Devre şemasında elemanların adlarını yazmadım ama endişe etmeyin zaten videosunu da vereceğim, çok kolay.Devreyi ben de youtube'dan buldum. Yapımı aşama aşama gösteriliyordu.
Ne kadar mükemmel çalışacağını bilemiyorum, yapma gereği duymadığım için kurmadım. Ancak çok basit olması dolayısıyla siz de yapabilirsiniz. Resimde görülen diyotlar 1N4148'dir. Dirençler ise 51R değerine sahiptir. Bulamazsanız 47R ya da 56R dirençlerle de yapabilirsiniz.
Yukarıdaki resmi delikli plaket gibi düşünün. Parçaları örnekteki gibi yerleştirebilirsiniz. Telleri de yeşil çizgilerle gösterildiği gibi bağlayın. Direnç ve diyotlar dik şekilde yerleştirildiği için gözünüze farklı gelebilir, endişe etmeyin. 470u kondansatörleri 330u'ya da indirebilir ya da 1000u yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak kapasiteyi büyültmek, LED'lerin yanış-sönüş hızlarını etkileyebilir.
Baskı için PCB şeması vermiyorum, zira devre çok basit olduğu için gerek yok. Delikli plakete kendiniz de kurabilirsiniz. Hatta plaket kullanmadan, videodaki gibi de yapabilirsiniz.
Hacktuber kanalına teşekkürler.
İyi çalışmalar.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Üstadım teşekkür ederim,bu videolardan 10 larca izledim,hatta 1N4007 ile yapılanlarda var,ve yaptımda nedense bende sorun demek çalıştıramadım(4148 elimde yok-bu gün yarın gelir siparişim).4001 ile olmadı
YanıtlaSilBağladığınız ses aygıtının çıkış gücü yetersizse devre çalışmaz. Bu devreler uyduruk olduğu için her yerde kullanamazsınız.
Sil