Vu-metre devreleri girişlerine uygulanan sinyal şiddetine göre az ya da çok sayıda LED süren devrelerdir. Muhtelif entegrelerle yapılabildiği gibi transistörlerle de elde edilebilir. Ben de bu yazımda sizlere yapımı el altındaki malzemelerle kolaylıkla mümkün olan bir Vumetre devre şeması göstererek bu şemanın baskıya hazır PDF'lerini sunacağım.
Merak etmeyin malzemeler konusunda sorun yok, zaten üç-beş basit parçadan oluşuyor. Devrenin basitliğine bakılacak olursa, baskılı devre bile yapmanıza gerek yok; isterseniz delikli plakete dahi yapılabilir, siz bilirsiniz. Toplamda 10TL'yi zor bulur.
Devremiz gelsin...
Şimdi tekrar orjinal devreye dönelim.
Devreye dikkat edildiğinde, yukarıdaki açıklayıcı örnektekine benzer bir yapısı vardır; ancak bu defa, Q2 olarak belirttiğim transistör, transistörler gurubu halindedir ve birbirlerini sürecek şekildedirler. Hiç kafanız karışmasın. Devrenin sol kısmından itibaren anlatayım. Sinyal girişinden gelen darbe, 470R'den geçer. 2 adet 1N4148 diyodu, sinyali yarım dalga doğrultur. 1uF kondansatör, ses sinyali çok hızlı olacağından LED'lerin yanma süresini biraz daha uzatmak içindir. Paralelindeki 47k, bunun optimizasyonunu sağlamak içindir (deşarj süresi). Ortadaki BC237, az önceki örnekte anlattığım gibi, Q1 transistörünün yaptığı işi, yani transistörler gurubunun kesime gitme işini ayarlar. Gelen sinyal şiddetine göre gurubun kesime gidip-iletime geçmesini sağlarken, besleme girişinden gelen voltaj, kademeli olarak LED'leri yakıp söndürür. Her transistörün birbirine sürecek şekilde bağlanması, LED'lerin kademeli yanıp sönmesini sağlayacaktır. İşte bu kadar kolay.
Plaket şemasını oluşturmak biraz uğraştırdı ancak sonunda bitirdim. Kontrol ettim ama yine de bir kez de siz kontrol edin. Giriş 9VDC'dir. SIGN+ yazan yere müzik setinin hoparlör çıkışını bağlayın. Şayet tüm LED'ler yanarsa, sinyal girişine gerilim bölücü devresi kurmanız gerekecektir.
İyi çalışmalar dilerim.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder