UCUZ KAHVE MAKİNESİ NASIL ÇALIŞIR? (ÖLÜM MAKİNESİ)

Tehlikeli su ısıtıcısı

"Suya bildiğin, elektriği veriyorsun, ısıtıyor"

Ceysın Ceymıs Çörçvırd (Geçen sene rahmetli oldu)

Evet, şaka değil. Aynen bu şekilde çalışır...

90'lı yıllar ve 2000'li yılların ortalarında öğrenci evlerinde kalanlar aslında bu ürünü çok iyi bilirler. Bir zamanların "bi'milyoncu" diye anılan yerlerde de bir süre satılmış, son derece ucuz ancak bir o kadar da tehlikeli bir üründen bahsediyorum. Bu ürün, gerçek bir rezistans içermeyen, plastik bir kap, kabın içinde madeni iki plaka ve bu plakaya tutturulmuş iki cereyan kablosundan müteşekkildi. Çocukluğumda bunun, banyo için su ısıtan seyyar versiyonuna da denk gelmiştim. Hatta içini sökerek bakmıştım.

Sürahi şeklinde yapılmış bu ürünün önce içine su konur, daha sonra fişi prize takılır, hafif cızırdama ve şebeke vınlamasıyla beraber dakikalar içinde suyu kaynatırdı. 

Duyduğum kadarıyla günümüzde de hala var ve bazı alışveriş sitelerinde satılıyor. İstanbul'daki bir turistik çarşıda da "Türk kahvesi pişirme makinesi" olarak satıldığını sonradan öğrendim, şu anda durum nedir, bilmiyorum. 

Peki ama bu nasıl oluyor?

Rezistans olmadan su kaynatmak mümkün mü?

Bu yazımda sizlere, bu tehlikeli ölüm makinesinin nasıl çalıştığından bahsedeceğim. Ölüm makinesi dediğime de bakmayın; tehlikeli olmasına rağmen bugüne kadar hiç bu aleti kullandığı için öleni görmedim!.. (Bu son cümlemi önemsemeyin lütfen). Son derece güzel bir alet aslında. Yani kim üretip satıyorsa helal olsun, ciddiyim. Öyle davadan falan korktuğumdan değil; yıllarca sallama çay pişirdik, hatta beş-altı yıl önceye kadar traş suyumu falan bununla ısıtırdım ben... Konuya dönelim.

Bak sonra uyarmadı demeyin. Bir "ceryan" sitesinde "ceryanla oynamayın" demek, yani ne bileyim Cem Yılmaz espirisi gibi oldu. Ama şakası yok, dikkatli olun.

Tehlikeli su ısıtıcısı

Cihazın çalışma prensibi son derece basittir. Su, belli bir dirence sahip, elektriği ileten maddedir. Bu madde, içme suyundan bahsediyoruz, içinde çeşitli mineral tuzları içermektedir. Bu nedenledir ki iletkendir. Bir miktar suyun içerisine, madeni plakalar kullanarak elektrik akımı uygulandığında akım, sudan geçecektir. Ancak suyun direnci nedeniyle akım suyun ısınmasına neden olur. Her geçen dakika daha fazla ısınan su, bir süre sonra kaynama sıcaklığına erişir ve bingo! Sıcak suyunuz hazır!

Madeni plakalar krom alaşımlı demirden yapılır. Görevleri, birim zamanda daha fazla elektrik enerjisini suya aktarabilmektir. Sadece iki tane teli suya soktuğunuzu, bir de iki adet yassı plakayı soktuğunuzu düşünün. Hangisi daha çabuk ısıtır? 

Cihazın açma-kapatma düğmesi, koruma amaçlı sigorta, ya da termostatı yoktur. Suya elinizle ya da metal bir kaşık ile temas ederseniz şiddetli çarpılma yaşarsınız. Sizi koruyacak hiçbirşey yoktur. Konunun başındaki örnek resime şimdi gidip tekrar bakın... Bir plastik kaşık dikkatinizi çekti mi? İşte sizi koruyacak tek şey o kaşıktır. Kendi plastik kaşığı dışında hiçbir şeyi içine daldırmamanız gerekiyor.

Tehlikeli su ısıtıcısı

Açıkçası bu ürünü kimin nerede ne zaman bulduğunu bilmiyorum, ama çok da merak ediyorum. Enteresan bir fikir. Evet, tehlikeli. Ama uzun yıllardır "fakir ketılı" olarak hizmet vermiştir ve tek tük de olsa hala hizmet etmektedir. Nedenini bilmiyorum ama bu ürünü seviyorum. Çaresiz kalındığında hayat kurtaran iyi bir ölüm makinesi olabilir! 

Bir İngiliz'in milli ürünümüzü inceleme videosu ile bitiriyorum.

İyi çalışmalar dilerim, hoşçakalın.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar

  1. Güzel bir site yapmışsınız. Bri hata dikkatimi çekti. Resimler ortalı eklendiği için mobilde sayfada boşluk okuyor. Resimlerinizi sola hizalarsanız daha güzel bir mobil görünüm elde edersiniz. Ilk resim çok büyük sonrak resimler büyük şeklinde ayarlayın mobil için. Renkler site çok güzel olmuş. Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Halletmeye çalışacağım.

      Sil
  2. Sağlık için zararlı olduğunu düşünüyorum, çünkü basit bir elektroliz işlemi suya ağır metal iyonları geçecektir. Mutlaka paslanmaz çelik kullanılmalı ama yine de bu riske değmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paslanmaz çelik nikel, krom gibi zararlı metaller içerdiği için o da zararlı. Ürün sağlık açısından son derece sakıncalı.

      Sil

Yorum Gönder