Arduino, açıkkaynak ve özgür bir donanım olmakla beraber kendisi için sayısız modül ve kalkan (geliştirici kart) geliştirilmiştir. Bu modül ve kalkanlar, yapılacak proje ya da projelere uygun şekilde birleştirilip yazılım ile kontrol edildiklerinde, son derece başarılı ürünler ortaya konabilmektedir.
Örnek arduino projesi. Resimde arduino ile röle kartı modülleri sürülüyor ve dijital ekran ile çıktı okunuyor.
Ayrıca bu modül ve kalkanlar, -açıkkaynak özgür olmasından ötürü- kullanıcının isteğine göre değiştirilebilir, geliştirilebilir, çoğaltılıp satılabilir; hatta hiç yapılmamış yardımcı bir modülü bizzat ve ilk defa olarak ortaya çıkarıp kullanıma sunulabilmektedir.
Bu yazımda sizlere, internette sıkça rastlayabileceğiniz basit bir devreyi, “temassız faz dedektörü” devresini nasıl arduino modülü haline getirdim, onu göstereceğim. Modülü bizzat tasarlayarak kiCAD ile çizimini yaptım, sizinle paylaşacağım.
Resimdeki kişinin adı Colin Mitchell. Yıllarca elektronik konusunda çalışmaları olmuş ve birikimlerini adı bir zamanlar yayınladığı elektronik dergisiyle aynı olan bir sitede paylaşmaktadır. Mitchell, elektronik alanında emektar bir kişidir ve özellikle yeni başlayanlar için son derece yapımı keyifli devreler paylaşmakta, ayrıca sitesinde elektronik dersleri de yayınlamaktadır. Sitesinde yayınladığı çok enteresan bir devre, yıllar evvel çok dikkatimi çekmişti fakat yapıp deneme fırsatım olmamıştı. Bugün bu devreyi youtube gibi ortamlarda sıkça bulabilirsiniz.
Devrenin çalışma prensibi çok basittir. Devrede transistörler birbirlerini tetikleyerek çok küçük bir sinyali kat kat yükseltmektedirler (amplifying). En soldaki transistörün beyzi boştadır ve elinizi yaklaştırdığınızda bile devreyi harekete geçirebilecek hassasiyettedir. Bu devrenin anten kısmı (en soldaki transistörün beyzindeki madeni plaka) bir elektrik hattına, bir kabloya, elektrikle çalışan bir aygıta yaklaştırıldığında devre derhal "turn-on" olur ve LED parlar. İnternet üzerinde bu devrenin aktif buzzer ilave edilmiş versiyonlarını da görmeniz mümkündür.
Yukarıdaki devre, tarafımdan küçük bir modifikasyonla orijinal devrenin arduino’ya uyumlu hale getirilmiş versiyonudur. Direnç değerlerindeki değişikliğin nedeni, devrenin besleme voltajının 5Volt’a indirilmiş olmasıdır. Besleme voltajının düşmesi, şayet devrenin duyarlılığını olumsuz etkileyecekse, transistörlerin beslemelerini biraz yükseltmek istedim. Şayet düzgün çalışacaksa siz orijinal şemadaki dirençleri de kullanabilirsiniz. Ancak BC557 devresindeki kısma dokunmayın. Bu kısım, arduino’ya yeterli akım ve gerilim sunmak için yeterlidir. Çıkış (SIG) ucu, arduino’nun Analog pinlerinden birine (A0...A5) bağlanmalıdır. Daha sonra gerekli yazılım hazırlandıktan sonra yüklenir ve kullanıma geçilir. Yazılım, gelen siyali yorumlayarak çıktı üretecek şekilde hazırlanmalıdır.
İlk defa olarak bu sitede görüyorsunuz.
NASIL BAĞLANIR?
Devre kartının sağındaki pinlerden en üstteki SIGNAL (output) ucudur. Bunu arduino kartının A0...A5 pinlerinden herhangi birine bağlayın ve daha sonra yazacağınız programda burayı belirtin. VCC ucunu +5V pinine, GND pinini de arduino'nun analog GND'sine aynen resimdeki gibi hook-up kablolarla bağlayın. Modüldeki ANTENNA pinine isteğe bağlı olarak belli uzunlukta tel bağlayın. Bağlamadan da test edebilmeniz için kartın bu kısmının arkasında dikdörtgen şeklinde bakır dolgu bulunmaktadır. Ölçülecek elektrik kaynağına yakınsa, tel bağlamanıza gerek yoktur. Bu kadar basit.
BU MODÜL NE İŞE YARAR?
Modülün yapımının temel amacı, arduino öğrenmektir. Özellikle yazılım konusunda kendini geliştirmek için bir fırsattır; ayrıca arduino tabanlı cihaz geliştirmeye katkıda bulunacaktır.
Bir diğer sebep, güç hatlarını arduinoya kontrol ettirerek rapor ürettirmektir. Örneğin elektrik kesintilerini takip ederek gün/saat bazında kayıt yaptırabilir, kesinti sürelerini raporlatabilirsiniz. Modülden birkaç tane ayrı ayrı yaparak, birden fazla hattı kontrol ettirip, tek arduino ile yukarıdaki tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca hayal gücünüze bağlı olarak arduino’nun elverdiği tüm uygulamalarda kullanabilirsiniz. Devre, bir kediye dahi dokundurulduğunda çıktı üretiyor. Nesnelere dokununca yönünü değiştiren robot vb. yapılabilir.
Devrenin baskı şemasını gerber olarak oluşturdum, BURADAN İNDİRİN.
İyi çalışmalar dilerim.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder