DIY AYARLI ZENER-KENDİN YAP

Ayarlı zener devresi diy programmable zener

Bir aralar kendi entegrelerimi yapabilmek konusu kafamı çok meşgul ediyordu. Bu nedenle bazı denemelere girişmiştim. Hatta şurada, örnek bir regülatör entegresi paylaşmıştım. Bu kez, TL431'e rakip olamasa da, uğraşmak isterseniz kendi kendinize yapabileceğiniz basit bir ayarlı zener entegresi yapımını göstereceğim.

Bu çalışma size ucuz ya da mükemmel bir ürün vermeyecek, ancak entegre yapma becerisi kazanmak açısından iyi bir temel oluşturmanıza yardımcı olabilir. Her ne kadar entegreler silikon malzeme üzerine ve özel makinelerle yapılsa da, SMD teknolojisi sayesinde böyle küçük ve basit çözümler üreterek moral kazanacaksınız. Ben de bu yaptığım ürüne kendimce SER0284 dedim. Eeee, emek emektir değil mi?

Ayarlı zener devresi diy programmable zener

Devrenin orjinali 320volt.com'dan alınmıştır. Çalışma prensibi çok kolaydır. Bir adet NPN ve bir adet de PNP transistörlerin birbirlerini tetiklemesi-kilitlemesi mantığıyla çalışır. Solda, NPN transistör bir gerilim bölücü ile polarma alarak PNP transistörün dengesini bozmakta, ve devrein V+ girişi ile GND'si arasındaki voltaj düşümüne kumanda etmektedirler. 

Bu devreyi bir seferde çoklu elde edecek şekilde PCB'ye döktüm. Ama önce bazı noktalardan bahsedeceğim. Önce devreyi nasıl kullanacağımıza bakalım.

Ayarlı zener devresi diy programmable zener

PCB'yi elde ettikten sonra, elemanlar dikkatlice yerlerine lehimlenecektir. Daha sonra üçlü erkek pin header lehimlenir ve böylece yapı olarak TO-220 kılıfa benzemiş olur. Şimdi ana devremize monte edebiliriz.

Orjinal devredeki potansiyometre yapı dışındadır, onu dışarıdan bağlayacaksınız. Kullanım şeklini de basit iki devre şemasıyla açıklayayım:

Ayarlı zener devresi diy programmable zener

Anlatmama gerek yok sanırım, yukarıdaki resimde adına SER0284 dediğim entegre, doğrudan şönt regülatör olarak kullanılmaktadır. Aşağıda ise bir güç transistörüne referans gerilimi sağlamaktadır. Bu kadar basit. 220k direnç de voltaj ayarı sağlayacaktır (programlama).

Devrenin baskı şeması tek PDF üzerinde çokludur BURADAN İNDİRİN.
Ayarlı zener devresi diy programmable zener

İyi çalışmalar.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar