PİLİ BİTMEYEN DUVAR SAATİ

Pilsiz duvar saati

Bazen duvar saatlerinin pili sorun olabiliyor. Bazı duvar saatlerinin mekanizması, üreticisinden ötürü kalitesiz olabilir. Bu da çok sık bir şekilde pil değişimine neden oluyor. Saati satın alırken kaliteli olup olmadığını da anlamak çok güç. Şahsen başımdan bununla ilgili çok fazla tecrübe geçtiği için kendi kendime bu sorunun nasıl çözülebileceğine dair birçok çözüm ürettim. 

Bu yazımda sizlere, biraz ilkokul projesi seviyesinde bir proje paylaşacağım. Böylelikle siz de sorun yaşıyorsanız bu yöntemle kolaylıkla bu sorunu aşabilirsiniz. Yapacağımız devre çok basit, internetten alacağınız küçük bir güneş pili ile sorununuzu kökten çözebileceksiniz.

Pilsiz duvar saati
İşte bu kadar basit. Güneş pilinin ürettiği enerji, bir silikon diyottan geçtikten sonra pilin artısına gider. Böylelikle pil, 7/24 güç alır ve asla bitmez. Gündüz güneş ışığından, gece ise lambanızdan enerji alır.

Diyot, gece karanlığında pildeki voltajın güneş pilindeki voltaja baskın gelip ters gerilim oluşturmasını ve güneş piline zarar vermesini önlemek içindir. 1N4118 olması şart değildir. Elinizde 1N400X serisi varsa onu da kullanabilirsiniz. 

Güneş paneli, hobi marketlerden, elektronikçilerden, internet üzerindeki bilimum satış sitelerinden kolaylıkla temin edilebiliyor. Resimdeki örnektir ve 6V - 200mA değerindedir. Daha küçük voltaj ve akımda da olabilir. 

Pil, nikel-metal hidrit olması şart değil; bildiğimiz çinko-karbon pil de olabilir. Bu tip piller için "şarj edilemez" dense de aslında birkaç defaya mahsus şarj olabilirler ve sürekli zayıf akımla şarj desteği uygulanırsa bitme süreleri çok çok uzar.

Güneş panelini şekildeki gibi saatin çerçevesine çift taraflı bantla yapıştırabilirsiniz; eğer akrep ve yelkovana sürtmeyecekse içine de yerleştirebilirsiniz.



Panelin boyutlarını tam bilmediğim için resimleri varsayımsal olarak oluşturdum. Saatin içini söküp ibreleri yamultma riskindense saatin görünümünden feda ederek birinci resimdeki gibi yapmanız bence daha iyi olur. 

Ben mi? En son sorun yaşadığımda saati kaldırıp yere çarpınca,..

...şans eseri kaliteli bir saate denk geldim. Bir yıldan fazla gidiyor piller. Lakin bu yöntemi bana bir elektronik forumundan bir arkadaş önerdi ve bizzat kullandığını, işe yaradığını söyledi. Bu yöntemden hariç bazı farklı yöntemler denemiştim. Örneğin harici adaptörle pilleri düzenli olarak şarj ettirmek gibi. Adaptör ile yaptığım bu yöntem başarılı olsa da, yukarıdaki yöntem gibi harici bir şarj desteğine ihtiyaç duymadan çalışamadığı için daha kötü bir tasarımdı. Yukarıdaki yöntem çok daha iyi olduğundan sizinle paylaşmaya değer gördüm.

Eğer yaparsanız, pilsiz çalışan saatinizi güle güle kullanın. 

Ne demişler? 

"Elektronikte çareler tükenmez." 

Esen kalın...

seron
basitelektronikprojeler.bogspot.com


Yorumlar