HOPARLÖRDEN DİNAMİK MİKROFONA

Bir hoparlörü uygun bir devreye bağlayarak mikrofon olarak kullanabilirsiniz. Bu, yeni bir şey değil. Çaycı düafonlarında, apartmanlardaki interkom cihazlarında vs. yıllardır kullanılıyor. Üstelik yapımı da son derece ucuz ve kolay. Elinizin altındaki basit malzemelerle ya da piyasadan kolayca temin edebileceğiniz parçalarla kolayca yapılabiliyor. 

Bu yazımda sizlere, Colin Mitchell'in Talkingelectronics.com sitesi'nden bulduğum basit iki devreyi gösterecek, isterseniz devreyi basabilmeniz için gerber dosyaları vereceğim. Eğer istemezseniz plaket basmak zorunda da değilsiniz. O kadar kolay ki, delikli plakete de yapılabilir. 

Haydi başlayalım.

DEVRE-1

Dynamic microphone with speaker

İşte bu kadar kolay. Devreyi gördünüz mü? Kaç tane eleman var? Elbette böyle bir devreden Behringer kalitesi beklememelisiniz ancak, elektroniğe yeni başlamış bir hobist için çok yerinde, güzel bir uygulama. 

Devrenin besleme girişinde 6V yazsa da 5V ile de çalıştırılabilir. Eğer böyle birşey yapacaksanız, artı ile eksi arasına tam güç kaynağını bağladığınız sokete en yakın yerden 10uF ila 100uF kadar bir kondansatör bağlarsanız iyi olur. Örneğin bir bilgisayardan ya da adaptörden gelen gürültüleri bastırmak için. Devrenin çalışma prensibi ise çok kolay. Hoparlör, transistörün Emitör'üne bağlıdır. Devreye güç verildiğinde hafif bir "ssssss" sesi işitilir. Bu normaldir. Hoparlör yakınında konuşulduğunda, hoparlör zarı ve bobini titreşirlen, hoparlör içindeki mıknatıs içinde gidip gelir. Bu, transistör üzerinden geçen akımda bir dalgalanmaya neden olur. Dalgalanma kollektör ucundan bir "Out" çekilerek uygun bir amfi'ye bağlanırsa yükseltilerek güçlü sese dönüştürülür.

DEVRE-2

Dynamic microphone with speaker

Bu kez birinci devrenin biraz daha gelişmişini görüyoruz. Devrede iki adet transistör kullanılarak daha kontrollü ve güçlü bir ses eldesi sağlanmaya çalışılmış. Aslına bakarsanız bu devre daha iyi. Ama merak etmeyin, ben size her ikisinin de gerberini ve eğer delikli plakete kurmak isterseniz PCB'sinin resmini vereceğim. 

Dynamic microphone with speaker

Resimde her iki devre tek ekranda görülüyor. PCB şemasını KiCAD ile çizdim. Bu resme bakarak isterseniz delikli plakete ya da farklı protoboard'lara kurabilirsiniz. Devreye güç vermek ve sinyal almak için Arduino projelerinde yaygın kullanılan 2,54'lük pin header yeri bıraktım. İsterseniz takmayın, sorun değil. Kablo da çekseniz olur. Eğer sinyali alacak devre ile güç kaynağı aynı yerdeyse (mesela bilgisayara bağlayacaksanız) mikrofonun GND telini bağlamasanız da oluyor. Çünkü anakart üzerinde tüm GND'ler ortaktır diye biliyorum. Bu arada bilgisayar demişken, devreyi test edip sinyal şiddetini ölçmeden asla bilgisayara falan bağlamayın. Bu devre bilgisayarda denenmemiştir. Uygun amfi devrelerine ihtiyacınız var. Çıkışın kaç miliVolt olduğunu bilmiyorum. Ancak bu adamın sunduğu devrelerde bir sıkıntı çıkmıyor. 

Hatırlamışken, hoparlör 8 ohm - 0,5Wattlı ucuz hoparlörlerden. Konunun başında gördüğünüz tipleri biliyorsunuz. Ya da benzer başka tipler de kullanmayı deneyebilirsiniz. Size kalmış. Denemekten çekinmeyin. 

Kart çok küçük. Ama üşenmeden basıp yapmak isterseniz gerber dosyasını BURADAN İNDİRİN.

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar