ŞİFRE KORUMALI ON-OFF DEVRESİ (RÖLELİ)

şifreli röle devresi

Bu yazımda sizlere elinizdeki imkanlar dahilinde çok basit bir şifreli ve röleli ON-OFF devresi paylaşacağım. Devre bana ait değildir ancak hoşuma gittiği için üşenmeden oturup KiCAD ortamında PCB şemasını oluşturdum ve baskıya hazır gerber çıktısı aldım. Buyrun, işte size son derece basit ve eğlenceli bir devre...

Şifre korumalı teknolojiler hayatımızın birçok yerinde kullanılıyor. Bu teknolojilerin çoğunluğu ileri düzey seviyede ve genellikle yazılım tabanlıdır. Ancak bu yazımda size paylaşacağım şey öyle profesyonel bir şey değil. Yine de uğraşmaya değer. Çünkü şu anda bu sitede takılıyorsanız muhtemelen elektroniğin başlarındasınız ve daha fazla örnek uygulamaya ihtiyacınız var demektir. Ne kadar çok devre inceler, ne kadar çok kurulum yapar; hatta ne kadar çok hata yaparsanız, kısa zamanda o kadar çok başarılı olursunuz.

Devreyi Colin Mitchell’in talkingelectronics.com sitesinde yıllar önce görüp arşivlemiştim. Yapıp yayımlamak bugüne kısmetmiş.

code lock circuit şifreli röle on off

Devrenin çalışma prensibi son derece basittir. İsterseniz size daha anlaşılır hale getireyim.

code lock circuit şifreli röle on off
Devrede NPN transistörü röleyi sürecek; ancak bunu yapabilmesi için besleme hattının artısından polarma alması gerekiyor. Bu polarmayı 2,2k’lık direnç üzerinden alacak. Ancak işe bakın ki bazı anahtarlar açık (turn-off / kesimde) olduğundan alamıyor. Bu yüzden de röleyi enerjileyemiyor. Fakat gerekli anahtarlar kapatılırsa (turn-on / iletimde) 2,2k üzerinden geçen artı gerilim, transistörün beyz’ini polarize ederek iletime geçmesini sağlar. Transistör aynen bir anahtar gibi iletime geçtiğinde, röleyi sürer. Röle, bağlı olduğu hattın enerjisini açar ya da kullandığınız kontağına göre kapatır. İşte bu kadar. 10k direnç ise transistörün yanlışlıkla iletime geçmesini önlemek için konmuş bir “pull-down” direncidir. Bu direnç, beyz-emetör arasına konduğundan transistörü kesime (turn-off) zorlar.

Devre’nin şifresi 1-3-6’dır. İstenirse devre yollarında değişiklik yapılarak şifre değiştirilebilir.Eğer KiCAD kullanmayı biliyorsanız istediğiniz değişiklikleri yapabilmeniz için gerber dosyalarıyla beraber KiCAD proje dosyalarını da paylaşacağım. Temel seviyede ve programlamalı olmayan bir devreyle uğraştığımız için şifreyi değiştirmenin tek yolu bu şekilde PCB’yi değiştirmektir. 1-3-6 dışındaki tüm tuşlar işlevsizdir (devreyi dikkatle inceleyiniz).

Devrenin PCB şeması aşağıdaki gibidir.
code lock circuit şifreli röle on off

KiCAD ortamında 3D görüntüsü.
code lock circuit şifreli röle on off

Beğendiyseniz gerber dosyasını editlenebilir proje dosyalarıyla beraber BURADAN İNDİRebilirsiniz.

Not: Devrede röleye paralel 1N4148 ve şifre girilince aktif olduğunu belli etmesi için LED ekledim. Bu LED’in seri direncinin değeri varsayımsaldır. Deneme-yanılma yoluyla ya da hesap yaparak doğru değeri kendiniz bulabilirsiniz. 560 Ohm ile biraz kör yanabilir. Parlak yanması için bu değeri küçültmelisiniz. LED'i istediğiniz renk tercih edebilirsiniz. Yeşil daya uygun olur.

İyi çalışmalar dilerim.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com




Yorumlar