Elektronikte devre şemalarının ve baskı çizimlerinin hazırlanması için birçok yol vardır. Eskiden bilgisayarlar bu kadar yaygınlaşmamışken plaket çizimleri elle ve keçeli kalem kullanılarak yapılırdı. Devre şemaları ise kitaplarda basılı olur, bunlar da el çizimleri ile oluşturulurdu. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak bilgisayarların yaygınlaşmasıyla beraber elektronikçiler, artık tasarım ve uygulamalarını EDA yazılımları ile gerçekleştirebiliyorlar.
Bir kitaptan elle çizilmiş devre örneği. Gerek çizimler gerekse yazılar elle oluşturulmuş. Bu çizim, teknik ve meslek resmi araç gereçleri ile oluşturulabilmiştir. Resimdeki devreyi merak ettiyseniz, parlaklığı ayarlanabilir masa lambası devresi.
EDA YAZILIMI NEDİR?
EDA, “Electronic Design Automation” yani elektronik tasarım otomasyonu demektir. Bu amaçla üretilmiş yazılımlara da kısaca “EDA yazılımı” denir. EDA yazılımları da bir tür CAD (Computer Aided Design - Bilgisayar Destekli Tasarım) yazılımıdır. KiCAD ismindeki CAD'ın artık nereden geldiğini biliyorsunuz.
Öyle bir EDA yazılımı olsun ki;
-İhtiyaç duyulacak tüm araç gereçlere, komponentlere ve detaylı seçeneklere sahip olsun.
-Kolay kullanımlı olsun, öğrenilmesi için ciddi çaba ve zaman harcanılmasın.
-Lisans konusunda son derece güvenli olsun, iş yerlerinde, imalathanelerde sorunsuzca kullanılabilsin. İşyerini denetlemeye gelenler, herşeyin yasal olduğunu görsün ve raporlarını ona göre tutsunlar.
-Öğrenciler, öğrenim hayatı boyunca ve mezuniyetlerinden sonra da, güvenilir ve sağlam bir programla tüm ödevlerini, geliştirmelerini yapabilsinler. Ücretli programları tehlikeli yollardan(!) edinmeye çalışmasınlar.
-Mühendisler, tasarımcılar ve hobistler, istedikleri tasarım ve uygulamaları son derece rahat ve hızlı bir şekilde hazırlayıp çıktı alarak istedikleri çalışmaları uygulayabilsinler. İsterlerse internetteki PCB firmalarına gerber dosyası ya da orijinal proje dosyalarını göndererek siparişle PCB ürettirebilsinler. Kısacası uyumluluk ve standardizasyon konusunda iyi olsun.
-Ücretsiz olsun! (Ne?!..)
-Lisans sorunu olmasın ve kullanımı yasal-serbest olsun.
İşte size bu yazımda son derece mükemmel ve tamamiyle yasal, ücretsiz bir programdan bahsedeceğim: KiCAD.
KiCAD, açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılımdır. İlk başlarda küçük bir ekip tarafından geliştirilmeye başlanan program, daha sonraları CERN projesi tarafından desteklenmeye başlayınca gelişiminde büyük bir ivme kazanmıştır. Şu anda program içerisinde profesyonel bir tasarım yapabilmek için hemen hemen tüm olanaklar bulunmaktadır. Program ücretsiz olup, lisans konusunda da hiçbir şekilde başınız ağrımayacaktır.
KiCAD’IN ÜSTÜNLÜKLERİ
Bu sayfayı oluşturduğum şu tarihlerde KiCAD’ın 6.0 sürümü yayınlandı. Bu sürümle beraber çok önemli geliştirmeler ortaya çıktı. Bu geliştirmeler programı ücretli muadillerinin çok ötesine taşımıştır. Öyle ki, çok yüksek ücretlerle satılan benzer programlardan çok daha modern ve mükemmel bir program haline gelmiştir ve her geçen gün daha da mükemmelleşmektedir.
PROGRAMI ÖĞRENMEK VE KULLANIM
Programı kullanmak ise o kadar zor değil. Gerek resmi sitesinde gerekse diğer birçok yerde detaylı anlatımları mevcut. Zaten ben size iki tane çok güzel video vereceğim. Bu videoları izleyerek programı kolayca öğrenecek ve -iddia ediyorum- çok seveceksiniz.
İşin doğrusunu söylemem gerekirse, bu programı iyi dereceden kullanmayı öğrenmek için, temel elektronik bilgisinin yanı sıra, sık sık kurcalamak gerekiyor. Birşeyleri bozarım diye korkmayın! Nasıl ki elektronik, “bozarım” diye korkmadan, uygulanarak öğrenilmesi gereken bir dalsa, KiCAD da çok sık kullanılarak kendi kendinize öğreneceğiniz bir programdır. Eğer ayarlarını bozarsanız, temiz kaldırma işlemi yapıp indirdiğiniz kurulum dosyasından tekrar kurabilirsiniz.
Kendi deneyimlerimi aktarmam gerekirse, size iki şey söylemem gerek. Birincisi, bu sitede gördüğünüz hemen her PCB şemasını bizzat ben çizip yayınlıyorum ve bunu KiCAD ile başarıyorum! İkincisi, bir zamanlar EDA yazılımları ile hiç PCB oluşturamazken, azim ve inatla çalışarak SADECE BİR AYDA iyi derecede PCB şeması çizebilir hale geldim!
Şu anda 2 yıldan fazla süredir KiCAD ile çalışıyorum ve size bu yazılımı önermek için bu sürenin yeterli olduğunu düşünüyorum. Karar sizin.
EĞİTİM VİDEOLARI
Aşağıdaki videolar, Evde Elektronik kanalı'nın izniyle eklenmiştir. Birinci videoda, KiCAD’ın ne olduğu ve nereden indirileceği detayıyla anlatılmaktadır. Daha sonra da örnek bir projenin nasıl oluşturulduğu adım adım gösteriliyor.
İkinci videoda ise çizilmiş projeler düzgünce PCB şemasına aktarılıyor ve bir çevrim içi PCB üretim firmasına sipariş geçilerek ürettiriliyor. Montaja geçiliyor ve en son proje çalıştırılıyor. Kısacası her iki videoyu izleyerek A’dan Z’ye bilgisayarda elektronik devre çizmeyi ve imal etmeyi öğrenmiş oluyorsunuz.
Çok önemli not: Videolarda anlatım, önce devre şemasının çizilip daha sonra PCB’ye aktarılması şeklinde anlatılıyor. Aslında sadece PCBnew ya da yeni adıyla PCB Editor ile de bir şemaya baka baka çizim yapabilirsiniz. Aynen diğer programlarda olduğu gibi doğrudan PCB tasarlama ya da sadece devre şeması çizme olanağınız var. Bunun yanında programın içinde gelen gerber göstericisi ile gerber dosyalarını açıp bakabilir, PCB Editörüne aktararak üzerlerinde değişiklik yapabilir, PCB üreticilerine göndererek sipariş verebilirsiniz.
Evde Elektronik kanalı'na çok teşekkür ederiz. Bu kanalda son derece eğitici ve faydalı anlatımlar bulunmaktadır. Kanala abone olup takip etmenizi şiddetle öneririm.
İyi çalışmalar dilerim.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder