AKÜ BİTERSE RASPBERRY Pİ GÜVENLİ KAPANSIN

Raspberry Pi batarya bitince güvenli kapatma
Programlama tabanlı elektronik uygulamalarında gerek Arduino platformu, gerekse diğer platformlar oldukça rağbet görüyor. Raspberry-Pi de, oldukça işlevsel ve kullanıcılarına gelecek vaadeden mükemmel bir platform. Bu tür işlere merakınız varsa, isterseniz internet üzerinden Raspberry-Pi satın alabilirsiniz.

Bu tip kart bilgisayarlar, 5V adaptörle çalıştırılmaktadır. Özellikle Raspberry-Pi'nin birçok değişik versiyonu bulunmaktadır ve pille çalışan onlarca minyatür modeli vardır. Pille çalışmayan, adaptörle beslenen diğer modellerini ise isterseniz akü ile besleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için aküye bir buck converter (voltaj düşürücü anahtarlamalı regülatör) bağlamalısınız. Regülatörün sağlayacağı akım, Raspberry-Pi'nin akım gereksinimini karşılamalıdır.

Akü zayıflamaya başladığında ise gerek akünün gerekse Raspberry-Pi'nin güvenliği açısından güvenli olarak kapatmak gerekir. Bunu bir program yazıp akü seviyesini kontrol ettirerek yapabileceğiniz gibi, basit bir devreyle otomatiğe bağlayabilirsiniz. Böylelikle akü bittiğinde devre, Raspberry-Pi'nin ilgili pinini ikaz ederek kapanması komutunu verecektir.

ÖNEMLİ NOT: Birazdan paylaşacağım devre teoriktir ve denenmemiştir. Paylacağım PCB, üzerinde modifikasyonlar yapmanıza müsaittir. Dolayısıyla düzgün çalışmazsa eleman değerlerinde değişiklikler yaparak en iyi hale getirebilirsiniz. 
Raspberry Pi Low Battery Cutter, Safe turn off
Devrenin çalışma prensibi basittir. TL431 (resimdeki ayarlı zener), çok turlu potansiyometre ve bir sabit dirençten oluşan gerilim bölücü'den referans almaktadır. Akü seviyesi zayıfladığında TL431 içindeki opamp, durum değiştirerek kapanır. TL431 aniden turn-off olduğunda 22uF'lik kondansatör 1K üzerinden şarj olurken 3,3V zener diyodu ile NPN transistörü tetikler. Şarj tamamlandığında Transistör kesime gider. Böylece TLP-627 opto-kupl aygıtı Raspberry-Pi'nin GPIO 17 adlo bacağını GND ile kısa bir süre için kısadevre edip bırakır. Raspberry-Pi içine kaydedilmiş betik, bu durumu algılayarak güvenli kapanma moduna geçecektir. 

Raspberry-Pi için hazırlanması gereken betik buradadır, yan sekmede açılır. Sayfa İngilizce olmasına rağmen sayfanın boş bir yerinde sağ-tık Türkçe'ye çevir yapabilirsiniz.

Raspberry Pi Low Battery Cutter, Safe turn off
Resimdeki küçük bir hata: TL431'in adında yanlışlık var. Bunu önemsemeyin.
Raspberry Pi batarya bitince güvenli kapatma
Resimdeki küçük bir hata: TL431'in adında yanlışlık var. Bunu önemsemeyin.

PCB şeması ve görünümü yukarıdaki gibidir. Kart oldukça küçüktür ve yapımı hem ucuz hem de kolaydır. Parçalar kolay bulunur. 

BAĞLANTI ŞEKLİ:
Akü bitince Raspberry Pi otomatik kapatma güvenli kapatma
Betiği alacağınız kaynak sayfada ilgili pin numarası olarak GPIO 17 gösterilmiş buna dikkat edin. 17. pin değil GPIO 17 yazan (11.Pin). PCB, aküye doğrudan bağlanır. Çıkışı ise GPIO 17 ile GND pinine bağlanır. Kablonun artısı-eksisi vardır resimdeki gibi yapın. Akü bitince kırmızı LED kısa bir süre için yanıp sönerken aynı anda kapan komutu verilmiş olunur. Çizimde siyah kablo yanlış pine gidiyor gibi görünüyor buna aldırmayın, aşağıdaki resme bakarak uygulayabilirsiniz 9. ve 11. pinleri kullanacaksınız.

Raspberry Pi pins

İstenirse betik içerisinden farklı bir pin seçebilirsiniz. 

Low Battery Raspi Off Güvenli Kapatma devresini >>BURADAN İNDİRİN<<

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar