BASİT LİTYUM PİL ŞARJ MODÜLÜ

Lityum pil şarj modülü, lithium cell charger
Bu yazımda göstereceğim basit lityum pil şarj modülü TL431 programlanabilir şönt regülatör entegresi ve IRLZ44N SMD MOSFET ile kurulmaktadır. Yapı son derece küçüktür. Boyutları 4cm x 2.xcm kadardır bu nedenle her projede rahatça kullanılabilir, her yere sığar.

Lityum pil şarj modülü, lithium cell charger
Devrenin en güzel tarafı hassasiyetidir. Çok turlu potansiyometre, TL341'in opamp hassasiyetiyle aç-kapat yapabilmesi, ayrıca otomatik kesimin pil şarj akımını tamamen kestirmesi devrenin avantajıdır. Mosfet transistör, SMD yapıda olmasına rağmen oldukça dayanıklıdır. 

TL431, pillere paralel bağlanmış ayarlı gerilim bölücüden referans almaktadır. Pil, doldu seviyesine geldiğinde gerekli doruk gerilim şartı oluşur ve TL431 iletime açılır. Bu, IRLZ44N'in Source bacağını eksi kattına çeker ve MOSFET, iletimi keser. Şarj durur, pil güvende kalır. Bu arada yeşil LED, pilin dolduğunu haber verir.
Lityum pil şarj modülü, lithium cell charger

Devreyi kendi imkanlarınızda delikli plakete yapabilirsiniz. Ancak yukarıdaki gibi SMD elemanlar kullanarak daha küçük şekilde imal edebilmek de mümkün. Yukarıdaki resimde orjinal devre şemasındaki 100nF kondansatör, yer ksııntısı nedeniyle iptal edilmiştir. Ayrıca 10R-2W olarak görülen direnç, SMD dirençlerin en fazla 1W oluşundan ötürü 22R-1W dirençler paralel bağlanarak elde edilmiştir. Bu, devreden en fazla 300-350mA akım çekebileceğiniz anlamında gelir. 10R direnç ile ortalama olarak 500mA çekilebiliyor. Fakat dirençlerin gücü buna yeterli olmayacağı için iki adet 33R paralel bağlayabilirsiniz, bu durumda çekilecek akım 300-350mA civarına çekilmiş olacaktır. "D>" olarak gösterilen diyot, herhangi bir şotki diyodu/hızlı diyot olabilir ve dayanıklılık açısından en az 1A olmalıdır. Eğer SMD versiyon bulamazsanız UF4001 diyodundan bir adet elle lehimleyebilirsiniz.
Lityum pil şarj modülü, lithium cell charger

Devreyi basıp PCB yapabilmek için gerekli PDF ve gerber dosyalarını >>BURADAN İNDİRİN<<

Not: Bu devre bana ait değildir. Bana çizimini veren @mustafaaxu hocama teşekkür ederim. Orjinal çizim:
Lityum pil şarj devresi
İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar