DÜŞÜK GERİLİM KESİCİ

düşük gerilim kesici, low current cutter
Kurşunlu akümülatörler zayıfladıkları zaman, takriben 10,5V ila 11 voltlar seviyesine düştükleri zaman kullanımın durdurulup şarj edilmeleri gereklidir. Bu, akü sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Diğer pillerde de minimum voltaj (kesim voltajı olarak bilinir) çok önemlidir.

Bu yazımda sizlere, akü zayıfladığı zaman yüke giden akımı otomatik kesen çok basit ve ucuz bir devre paylaşacak ve gerberini indirmeye sunacağım.

düşük gerilim kesici, low current cutter
Devre şeması ve açıklama Colin Mitchell'e aittir.

Devrenin temel çalışma prensibi son derece basittir. Zaten resimdeki açıklamasından görüyorsunuz. Devre, 12V röle üzerinden yükü beslemektedir. Röle ise BD679 transistörünce sürülmektedir. Transistör, 8,2Volt zener diyodundan polarma alır. Ayrıca 4,7k'lık direnç ile 10R...47R değerindeki direnç, kesim zamanı ve kararlılığını tayin etmektedir. Devredeki kırmızı modifikasyonlar bana aittir. Orjinal devre Colin Mitchell tarafından çizilmiş. Devreyi daha kullanışlı hale getirebilmek için bazı değişiklikler yaptım:

Devre kararsız kalır, start almazsa bir butonla başlatabilmek için Pin connector bağladım. Resimde en solda.
Rölenin durumunu belirtmek için 1,2k direnç ile LED yaktırılmasını kolaylaştırdım. 

Devre akü seviyesi ideal ise Akü ile yükü birleştirir. Ancak kritik voltaj seviyesine düştüğünde ya da kesim voltajına indiğinde zener diyodu artık iletimi kesecek ve transistör röleyi sürmeyi bırakacaktır. Bu, aküden yüke giden akımı otomatik keser, görev tamamlanmış olur.

düşük gerilim kesici, low current cutter

düşük gerilim kesici, low current cutter

Resimlerden gördüğünüz gibi devre çok küçük bir PCB'ye kurulabiliyor. Maliyeti de son derece düşük. Darlington transistörü basit bir soğutucuya bağlamak isterseniz, soğutma tarafı kartın kenarına denk geldiği için sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Ancak devreye lehimlemeden evvel vidalamalısınız. Röleye sürtmemesi için düz ve basit bir soğutucu tercih etmeniz gerekebilir. Kartı küçük tutabilmek için röleye fazla yanaştırdım.

Düşük gerilim kesici devresinin gerberini >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar