IŞIKLA TETİKLENEN RÖLE

Konu ışıkla güç kontrolü olduğunda önünüzde çok fazla seçenek var. Ancak seçeneklerin hepsi mantık olarak birbirine çok yakındır. Bu yazımda sizlere basit bir ışıkla tetiklenen röle devresi gösterecek ve PCB hazırlamak için gerekli gerber dosyalarını paylaşacağım.
Devre şeması Colin Mitchell'in talkingelectronics sitesine aittir.
Devrenin çalışma prensibi, NE 555 entegresinin karşılaştırıcı moduna dayanır. Entegrenin yapı içerisinde yer alan iki adet opamp devresi sayesinde, dış uyaranlardan gelen değerler arasında karşılaştırma yapılabilir ve schmitt-trigger modunda çalıştırılabilir. Yukarıdaki devrede LDR üzerine düşen ışık, direncini küçülterek entegrenin 6 ve 2 nolu bacaklarını 0V hattına çekmektedir.  Bu, entegrenin 3 no'lu bacağından çıktı üretmesine neden olur. Çıktı, herhangi bir devreye ya da aygıta bağlanarak ışıkla kumanda edilen bir ürün ortaya çıkmasını sağlar. Devrenin hassasiyet ayarı 10k potansiyometreden yapılabilir.

PCB:

Devreyi hem küçük akım devrelerinde, hem de yüksek akım devrelerinde kullanabilirsiniz. Aşağıdaki resimlerde örnek iki uygulama görülüyor.


Devreyi PCB'sini üretebilmek için gerekli gerber dosyalarını >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar