UNIVERSAL AKÜ PİL ŞARJ MODÜLÜ

genel amaçlı akü pil şarj cihazı şarj devresi
Bu yazımda sizlere SMD elemanlarla oluşturulmuş basit bir LM317 şarj devresi payalaşacağım. Bu tür devreleri isterseniz modül olarak internetten satın alabilirsiniz. Ancak kendiniz de yapabilirsiniz. İmkanınız varsa bu devre için vakit ayırın derim.

Bu devreyi kurşunlu akü şarj devresi, lityum iyon pil şarj devresi, lityum polimer pil şarj devresi, nikel kadmiyum pil şarj devresi ve nikel metalhidrit pil şarj devresi olarak kullanabilirsiniz. Kurşunlu akümülatörlerin şarjı için seçenekleriniz sınırlıdır çünkü modül olarak çizimini yaptığım bu devre oldukça sınırlı akım sağlamaktadır bu nedenle en fazla 7Ah kapasitedeki UPS akülerini şarj edebilirsiniz ve şarj süresi uzun olacaktır. 

genel amaçlı akü pil şarj cihazı şarj devresi

Devre bilindik yöntemin hemen hemen aynısıdır. LM317 entegresi çıkışa ayarlı gerilim bölücüden referans alarak voltaj regülasyonu sağlamaktadır. Çıkış akımı sözde 47R tarafından sınırlandırılmaktadır. İhtiyaca göre bu değerin altına inilebilir. Örneğin 0,1 Ohmlar seviyesine düşürülebilir. 47R varsayımdır. 

Akü ya da pil dolduğunda yeterli referans seviyesine erişilir. Bu, birbirine bağlanmış BC547 transistörlerinin yeşil LED'i yakmasına neden olur. Böylece kullanıcı şarjın tamamlandığını anlar. Ayrıca pil gerilimi ile LM317'nin çıkış gerilimi eşitlendiği için şarj durur. Akım kesilmediği için yine de lityum tabanlı pillerin cihazdan çıkarılması gerekir. Nikel tabanlı pillerle kurşunlu akümülatörler ise devrede bırakılabilir.

genel amaçlı akü pil şarj cihazı şarj devresi

genel amaçlı akü pil şarj cihazı şarj devresi

Baskı şemalerında Rs olarak görülen dirençler şarj akımı sınırlama direncidir bu direnç değerleri ihtiyaca göre seçilir. Birbirine seri bağlı bu dirençler 1'er Watt gücündedir. 

Bu devreden birkaç adet yapıp saklarsanız ihtiyaç duyduğunuzda işinizi görecektir. Baskı için çoklu PDF veriyorum. İçinde 12 adet mevcuttur.

şarj cihazı baskı şeması
Resmi indirmeyin, gerçek ölçülerde değil.

Mini Universal Şarj Modülü Baskı PDF'sini >>BURADAN İNDİRİN<<

Teşekkür ederim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar

  1. Hocam selamlar öncelikle emeklerinize sağlık çok.fayda görüyoruz.
    İki sorum olacak
    Birincisi piyasanın popüler ürünlerinden 400W 15A boost akım ayarlı gerilim yükseltme devresini aracımın aküsü ile karavan aküsü arasında DC DC şarj regülatörü olarak kullanmak istiyorum.Kış aylarında güneş az olduğu için panellerden faydalanıyoruz.Bu devrenin girişine aracın aküsünden 12V verip çıkış voltajını 14.4V ve 10A ayarlayarak şarj etmek istiyorum.Fakat devrenin giriş akımı Max 12A olarak belirtilmiş.Aracin aküsünden alacağım akım cok fazla olacak bu durumda devreye muhtemelen zarar vereceğim.Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim.
    İkinci sorum mppt şarj kontrol cihazımın güneş paneli girişini aynı gerilim yükseltme devresi ile besleyerek aküleri şarj edebilirmiyim bu mppt ye zarar verirmi
    Simdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. İkinci aküyü şarj etmek için boost converter kullanmak zorunda değilsiniz. "bir oto elektrikçiye de danışmak şartıyla" aracın aküsüne paralel bağlarsanız, aracın regülasyon sistemi aküyü şarj edecektir. Ancak karavan her iki aküyü de bitirecektir. Boost converterli senaryoda ise aküyü 14,4V - 10A ile şarj yaptırmak zorunda değilsiniz. Voltajı 13,5Volta, akımı da 5-6Ampere ayarlarsanız converter zorlanmamış olur. Ancak bu defa şarj süresi ortalama 10 saat kadar olacaktır. Yani iki ucu b.klu değnek. Burada kararı size bırakıyorum. MPPT şarj sistemini illa ki güneş paneli ile beslemeniz şart değil, voltajı regüle herhangi bir kaynaktan da beslenebilir. Ancak beslediğiniz boost converterin çıkışı aşırı parazitliyse, MPPT'ye zarar verebilir. Bir TV tamircisine götürüp converterin çıkışını osiloskopla gözlemlemek en iyisi olacaktır. Fazla parazitliyse kullanmayın.

      Sil

Yorum Gönder