XL4015 İLE GÜÇ KAYNAĞI YAPALIM

XL4015 İLE GÜÇ KAYNAĞI
Piyasada bulunan hazır modüller kullanılarak isteğe göre güç kaynağı yapılabiliyor. Bu modülleri internet üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Amaca yönelik çok çeşitli modüller var ve bunların her birisi ihtiyaca göre alınıp kullanılır.

Bu yazımda sizlere XL4015 güç modülü kullanarak nasıl güç kaynağı yapılabileceğini göstereceğim. Ayrıca bazı parçalar da almanız gerekecek. XL4015 5Ampere kadar akım çektirebileceğiniz ideal bir step down güç regülatörüdür. Anahtarlamalı bir tür güç kaynağı olduğundan çok daha az ısı üretir ve çıkış oldukça güçlüdür. Bu modülle ayarlı güç kaynağı yapılabildiği gibi, akü şarj cihazı da yapılabiliyor.
XL4015 İLE GÜÇ KAYNAĞI


Aslına bakarsanız bu konuyla ilgili internette, youtube'da oldukça fazla sayıda örnek var. Nasıl yapılacağını resimle gösterip anlatıma geçeceğim. Sonra da örnek bir youtube videosu paylaşacağım.

XL4015 İLE GÜÇ KAYNAĞI

Resimde gördüğünüz bağlantı şemasını kolaylıkla kurabilirsiniz. Ortadaki XL4015 modülüdür. Çıkış, resmin üst tarafında, giriş ise an aşağıdadır. Kartın ortasında iki adet mavi renkli çok turlu potansiyometre görülmektedir. Bu portansiyometreler elektrik kaçırmayan bir havya kullanılarak ve dikkatli şekilde sökülmeli, yerlerine resimde görüldüğü gibi proje kutusunun ön paneline rahat bağlanacak iki adet potansiyometreye kabloyla lehimlenmelidir. Elektrik kaçıran havyalar modülün bozulmasına neden olabilir. Potansiyometrelerin birisi Akıma, diğeri Voltaja kumanda eder. Ampermetre, çıkışın eksi hattına bağlanmalıdır. Sarı kablo, çıkışın artısını(+) bağlanmalıdır ve Voltajı ölçmek içindir. Sigorta 3A "geç eriyen" olması yeterlidir. Giriş, isteğinize bağlı olarak 12V ila 24V DC'dir. 19V laptop adaptörü ya da varsa elinizdeki ikinci el adaptörlerden birini kullanabilirsiniz. SMPS olması tercih sebebidir. Isının kontrol altında tutulabilmesi amacıyla modülün girişinden kablo çekerek bir LM317 güç modülü sayesinde fan çalıştırabilirsiniz. Gerisi basit, şemada görünüyor zaten. Bağlantıyı düzgünce plastik ya da madeni bir proje kutusu içerisine kurun ve kullanıma geçin. NOT: Resimde gördüğünüz parçalar resimdekinden farklı büyüklükte olabilirler, GIMP ile çizdiğim için gerçek boyutlarla karşılaştırma yapmayın. 

Aşağıdaki videoda XL4015'in bir model üstü (XL4016) güç modülüyle nasıl güç kaynağı yapılır, anlatılmış. Modül tip olarak farklı olsa da, aslında aynı prensiple çalıştığından yukarıdaki şema hala geçerlidir.


Fahrettin Deniz'e çok teşekkürler. Kanalına üye olun ve takip edin.

Son olarak bu konuyu oluşturmamda bana ilham veren ve yardımcı olan @mustafaaxu hocama çok teşekkür ederim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar

Yorum Gönder