Basit Kondansatör Test Cihazı

kapasitör test, komponent test cihazı

Her elektronik komponentin test edilmesi, o komponente özel cihazlarla yapılır. Bugün gelişmiş multimetreler ve komponent tester cihazlarıyla da test yapma imkanı var. Bu iş için hazır ürün satın alabilirsiniz. Ancak elektroniğe yeni başladıysanız ya da bulunduğunuz coğrafyada hazır ürünlere erişemiyorsanız, kendi imkanlarınızla bazı deneysel test kitleri yapabilirsiniz.

Bu yazımda sizlere, bir rus elektronik kanalında gördüğüm basit bir kondansatör test cihazını göstereceğim.

Aşağıdaki Videoyu 6:50'den itibaren izleyin.

Спасибо каналу Юность RU.
Videoda flip-flop devreleri de dahil salınım üreten devreler ve bu devrelerle neler üretilebileceği anlatılmaktadır. Bu devrelerden biri de basit kondansatör test cihazıdır. Cihaza bir kondansatör bağlandığında, kondansatörün kapasitesine göre değişecek bir hız ile salınmaktadır. Eğer kondansatör arızalıysa, devre çalışmaz. Böylelikle o kondansatör hakkında fikir sahibi olunabilmektedir. 

Devre şeması aşağıdaki gibidir:
kapasitör test, komponent test cihazı

Fakat bu devrenin bir alternatifi ve daha uygun hali var:
Bu devreyi ben çizdim. Eleman değerlerini deneme yanılma yoluyla değiştirmek gerekebilir.
Nasıl Kullanılır:

+ ve - ile gösterilmiş uçlara bir kondansatör bağlanır. LED yanıp sönüyorsa kondansatör sağlamdır. LED sürekli yanıyorsa kondansatör kısadevredir. 

+ ve -  ile gösterilmiş uçlara bir direnç bağlanır. Bu direnç minimum 1k, maksimum 22k olabilir. LED, sürekli yanıyorsa direnç sağlamdır. Yanmıyorsa bozuktur, açık devredir.

+ ve - ile gösterilmiş uçlara kablo bağlanırsa; LED'in devamlı yanması kablonun bir yerinde kısa devre olduğunu gösterir. Şayet LED sönükse herşey yolunda demektir. 
Eğer devreyi basit bir plastik kutu içine koyarsanız daha kullanışlı olabilir. Böylelikle kapasitörlerinizi ve diğer elemanlarınızı kolayca test edebilirsiniz.

Devrenin baskıya hazır PCB planını Gerber ve PDF olarak >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar