LM317-LM338 BATARYA ŞARJ KİTİ

LM317 veya LM338 ile son derece kompakt ve ucuz şarj cihazı yapılabilir. Bunun için birkaç parçaya ve basılı plakete ihtiyaç var. Bu yazımda size kısaca şarj devresinin çalışma mantığından bahsedecek ve devreyi kurabilmeniz için plaket şemasını gerber olarak vereceğim.

Lm317 şarj devresi, pil şarj devresi, akü şarj devresi

Bu devreyi şarjlı matkap şarj devresi, şarjlı vidalama şarj cihazı, nikel metalhidrit pil şarj cihazı, nikel kadmiyum pil şarj cihazı ve en nihayet kurşunlu akümülatör şarj cihazı olarak kullanabilirsiniz. Devrenin şeması Texas Intruments'in LM317 datasheet pdf'sinde yer almaktadır.
Lm317 şarj devresi, pil şarj devresi, akü şarj devresi

Devrenin yapısının basit olması, hem kurulum kolaylığı hem de fiyat bakımından avantaj sağlar. Resimde sadece 4 devre elemanı görülmektedir. Devreye LED, LED direnci ve koruma amaçlı diyot eklediğimiz zaman son halini alır. 

Yukarıdaki devrenin bilindik sabit regüle güç kaynağı devresinden farkı, Rs direncidir. Bu direnç, pil ya da bataryanın şarj akımını ayarlamaktadır. Dolayısıyla üzerinden fazla yük geçeceği için güçlü bir direnç olmalıdır; örneğin 5Watt gibi. Devrede 240 Ohm ve 2,4 kiloOhm olarak görülen gerilim bölücü devresi, 12Volt'luk bir bataryayı şarj etmek için düzenlenmiştir. Paylaşacağım devrede bu gerilim bölücüyü (R1 ve R2) ile Rs direncini kendiniz belirlerseniz, istediğiniz yere uyacak bir şarj cihazı yapmış olacaksınız. Devrede LM317 kullanılırsa çekilecek akımın en fazla 1Amper olması önerilir. Şayet LM338 kullanırsanız datasheet verilerine göre 5Ampere kadar akım çektirebilirsiniz ama yine önerilen 4Amperin çok üzerine çıkmamaktır.

Lm317 şarj devresi, pil şarj devresi, akü şarj devresi

Plaket şemasının yapısı, çin'de satılan pratik ve ekonomik kitler gibi minimal ve düzgündür.

Lm317 şarj devresi, pil şarj devresi, akü şarj devresi
Devre kartında LED ve diyot fazladan göze çarpıyor. Diyodun görevi giriş gerilimi kesilirse bataryanın devreye zarar vermesini önlemek; LED'in görevi ise devrenin aktif olduğunu bildirmektir. Sadece birkaç ucuz parça ile ekonomik ve ergonomik bir şarj aleti yapmış olacaksınız.


UYARI: LM317 için mutlaka bir soğutucu kullanın. Resimdeki gibi yatırmak zorunda değilsiniz, uygun soğutucu nasıl uyuyorsa o şekilde vidalayın. 

LM317-LM338 Batarya Şarj Kiti'nin baskı şemasını >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar