DC-DC STEP UP CONVERTER DEVRESİ

Step-Up dönüştürücü devreler voltaj yükseltmek için kullanılırlar ve kendilerine uygulanan voltajı çıkışa yükseltilmiş olarak iletirler. Bunu bir bobini yüksek hızla anahtarlayarak gerçekleştirirler. Bobin, kendisine gerilim uygulandığında bir miktar güç depolar. Akımı kesildiğinde ise uçlarında yüksek gerilim oluşur. Bu olaya "indüksiyon" denir.

Bu yazımda size son derece basit bir DC-DC step up dönüştürücü devresi sunacağım. Yapmak isterseniz gerber dosyalarını da paylaşacağım.

DC-DC Converter devre şeması diagram scheme

Devre, kararsız salıngaç devresi temeline dayanmaktadır. İki adet BC337 NPN transistör sırayla turn-on ve turn-off olarak salınır. Bu, bobinin beslemesinin sürekli açılıp kapanması anlamına gelir. Bobin açılıp kapandıkça oluşan indüksiyon olayı, sürekli yüksek gerilim üretilmesine neden olur. Yüksek gerilim, UF4004 diyodu üzerinden 330uF kondansatörü şarj eder. Bu esnada 2k2 ve 5k'dan oluşan gerilim bölücü devresi, BC547 transistörünün beyzini tetikler. Transistör aldığı referans gerilimle salınımı baskı altında tutarak çıkış voltajının kontrolünü sağlar. Yani anlayacağınız, 5k potansiyometre sayesinde çıkış voltajını ayarlayabilirsiniz. 

DC-DC Converter devre şeması diagram scheme
DC-DC Converter devre şeması diagram scheme

Devre, küçük bir PCB'ye basılıp yapılabiliyor. Çıkış akımı doğal olarak çok düşük olacaktır. Varsayılan eleman değerlerine çok takılmanıza gerek yok. Onları değiştirerek ideal çalışmasını kendiniz de ayarlayabilirsiniz. Örneğin 33nF kondansatörleri küçültmeyi deneyebilirsiniz. Ya da 100uH (mikroHenri okunur) bobinin değerini değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Tüm bu değişiklikler, çıkış voltajı ve akımını etkileyebilir.

Basit DC-DC Converter devresinin baskı için gerber dosyasını >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar

  1. Kardeş cillok gibi dc dc konvertör resmi koyup bc337li devre paylaşıyorsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cillop olacaktı :D

      Sil
    2. Koyacak resim bulamadım :( Devre resmini koysam aşağıya koyacak resim kalmıyor.

      Sil
  2. Resme bak hizaya gel. Bende resmi girip okumaya geldim. İçinden flip flop çıktı.iyimi :D

    YanıtlaSil
  3. Eline emeğine sağlık dostum. Bundan yararlanabilecek birçok kardeşimiz vardır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder