SATA İÇİN 3.3V

Sata 3,3V for Sata
Bazı sata kablolarındaki turuncu renkli kablo birçoğunuzun dikkatini çekmiş olmalıdır. Bu kablo 3,3Volt güç sağlar. Fakat çoğu HDD ve SSD, bu kablo olmadan çalışabilir. İmalatçıların bu kabloyu eklemelerinin nedeni, bazı HDD ve SSD'lerin ilave olarak 3.3VDC'ye ihtiyaç duymasıdır. Çok nadiren de olsa elinize bu turuncu bağlantıya sahip sata konnektörü isteyen bir aygıt geçebilir ve eğer konnektör size 3,3Volt sağlamıyorsa aygıtınız çalışmaz.

Bu yazımda size kendi imkanlarınızla bu sorunu çözmenin yolunu aktaracağım. Bir devre kuracağız ve 3,3V elde edeceğiz.

Aşağıdaki devreyi inceleyiniz:
Sata 3,3V for Sata

Devre basit bir seri regülasyon devresidir. Birçok kaynakta bu bağlantı tipi için "emitör takipçisi"denmektedir. Devre, örnek bir HDD adaptörünün 5V hattından beslenmektedir. Çıkışa ise 3V ila 3,3V sağlamaktadır. Zener diyodu yerine 5mm beyaz LED ve bir adet 1N4148 kullandım. 5mm beyaz LED'lerin uygulamada Vf'leri 3Volttur. 1N4148 ile beraber toplam 4V gerilim eldesi sağlanacaktır. Bu gerilim, BD139 transistörünün emetöründe 0,7Volt düşüme uğrayacak (teorik olarak) ve çıkış aşağı yukarı 3,3Volt olacaktır. Diğer hatlar aynen çıkıştaki SATA Power konnektörüne iletilir. İstenirse 5V ve 12V hattlarına 1000uF elektrolitik kondansatör uygulanabilir.

Sata 3,3V for Sata
PCB oldukça küçüktür ve bir plastik kutuya silikonla yapıştırılabilir. Uygulaması son derece kolaydır. İstenirse delikli plakete de kurulabilir. Nasıl isterseniz. BD139 için küçük bir soğutucu heatsink kullanmanız gerekebilir. Ancak çok önemli değil. 

Eğer yapıp kullanmak isterseniz devrenin gerberini >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar

  1. Ana karta giden kablodan 3.3v almak daha iyi ve ucuz bro

    YanıtlaSil
  2. Pardon bu adaptörmüş ok sorun yok 👍

    YanıtlaSil
  3. Bakar kör dedikleri benim 😁

    YanıtlaSil

Yorum Gönder