Basit DC-DC Buck Converter

DC-DC step down converter

Bu devre elektroniğin temellerini öğrenmeye çalışanlar içindir. Bu nedenle basite indirgenmiştir. Devre, girişe uygulanan gerilimi anahtarlama yaparak düşürmeye yarar. Bu olay neticesinde çıkıştaki gerilim değeri düşerken akım ise biraz artar. Çalışma prensibini anlamanız açısından bu tip uygulamaları görmeniz hatta yapmanız önemlidir. Şu anda piyasada çok daha iyi ve kaliteli buck converterler satılıyor.

Örnek bir ticari DC-DC dönüştürücü.

Resimde görülen dönüştürücü, aynı prensiple çalışan kaliteli bir DC-DC dönüştürücüdür. İnternette uygun fiyata satılmaktadır. Ancak devre yapısı daha karmaşık olduğundan öğrenmeye çalışanlar için anlaşılması zordur. İnternet üzerinden anahtarlamalı dönüştürücülerin teorilerini öğrendiğinizde, yukarıda verdiğim ilk resimdeki devrenin de nasıl çalıştığını anlamış olacaksınız. Aşağıda, devrenin basıma hazır hale getirilmiş versiyonu bulunmaktadır.

DC-DC step down converter

Devredeki potansiyometre duty-cycle oranını elle ayarlamaya olanak sağlamaktadır. Böylece çıkış değerleri kumanda edilebilir. Basım ve yapımı son derece kolay ve ucuzdur. Yapmak isterseniz gerber dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz.

Basit DC-DC step down dönüştürücünün gerberini >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar