YALAN MAKİNESİ

Yalan makinesi

İnsan vücudunun belli bir direnç değeri vardır ve bu değer, stres seviyesinin değişmesiyle değişiklik gösterir. Örneğin normal ruh halindeyken 4k değerindeki bir vücut(değer tamamen varsayımdır), sinirlendiği ya da paniğe kapıldığında 2,5k ila 3k değerine kadar düşer. Bu, insanın stres seviyesine bakarak ruh hali hakkında fikir edinebilmeye olanak tanır. Hatta, sorulan soruların kendisini strese sokup sokmadığını inceleyerek yalan söyleyip söylemediği hakkında da göreceli bilgi edinilebilir.

Bu yazımda sizlere, yalan makinesi ya da "lie detector" olarak bilinen bir devre göstereceğim. Bu devre, insan vücudunun stres karşısındaki direnç değişimlerini algılayarak az ya da çok sayıda LED yakacaktır.

Devre şeması:
Yalan makinesi
Şema, Colin Mitchell'e aittir ve güvenilirdir. Daha fazla uygulamalı devre için Talkingelectronics.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Devre, hassas yükseltici katlarından oluşmaktadır ve her kat, bir öncekine göre daha az hassastır. Böylelikle stres seviyesinin artması durumunda daha az hassas olan devreler sırayla iletime geçerek LED sürerler.

Yalan makinesi

Yalan makinesi

Yalan makinesi devresini yapmak için baskı şemasını >>BURADAN İNDİRİN<<

İyi çalışmalar...

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar

  1. Doğruluk oranları kaç acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğruluk oranı olmaz bunda, yalan makinesi diye birşey yoktur aslında. Yalan makineleri stres ölçer. Bir soruyu sorduğunuzda o sorudan rahatsız olursa stres seviyesi artar. Bu da o konu hakkında sakladığı birşey olup olmadığı konusunda size bilgi verir. Örneğin bir şüpheliyi karakola getirdiniz (suçlu değil şüpheli). Makineye bağlarsınız, Süleyman Garip davası hakkında ne biliyorsun? diye sorarsınız. Makine coşarsa hobaaaa kesin birşey biliyor, yalan ya da doğru söylemesi artık çok önemli değil.

      Sil

Yorum Gönder