Stilofon-Oyuncak Org

Bu defa size bir oyuncak org devresi göstereceğim. Devre çok basittir ve astable multivibratör devresine dayanır. 

Stilophone

Devrenin çalışma prensibi çok basittir. Astable flip-flop devresi, enerji uygulandığında aktif hale gelir ve prob notalardan birine dokundurulduğunda bir uğultu üretir. Bu ses, eğer doğru direnç değeri seçilirse bir notaya karşılık gelir. Her bir direnç uygun bir nota için ayarlanırsa minik bir org devresi yapılmış olunur.

Prob, bir kabloyla negatif hatta bağlanmıştır. Yeterli uzunlukta kablo kullanıldığında nota bağlantıları arasında gezdirilerek melodi üretilir. 

Devrede iki tür ses tınısı vardır. Bu, hoparlöre seri bağlanmış sürgülü anahtar ile sağlanır. Sürgülü anahtar, çıktının sinüsoidal ya da kare dalga oluşunu sağlar. Böylelikle ses efekti elde edilmiş olunur. 

Batarya, 9V'luk bir pildir. Devre çok fazla akım çekmeyeceği için çok uzun süre dayanacaktır.

Sizlere devrenin baskı şemasını vereceğim. Ancak önce PCB şemasına bir gözatalım.


Devrede toplam 18 perde bulunmaktadır. Bu perdelerin her biri, notaları oluşturacak seri dirençlerle multivibratör devresine ilişkilendirilmiştir. Prob kablosu, SPK ibaresinin hemen yanındaki deliğe lehimlenecektir. Notaları oluşturacak dirençlerin belirlenmesi için, önce çok turlu bir potansiyometreyi dirençlerin bağlantı deliklerine lehimlenir. Uygun ses elde edildiğinde potansiyometrenin direnci tesbit edilerek en yakın değerde direnç, yerine lehimlenir. Tüm dirençler bu şekilde oluşturulduktan sonra kullanıma geçilir.

Devrenin baskı şemasını PDF olarak BURADAN İNDİRİN.

İnternet üzerinde çok güzel stilofon videoları var:


Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar