Basit 8 Bit Bellek Devresi TİP-2 (EPROM)


Bir önceki yazımda basit bir 8bit'lik bellek devresi sunmuştum. Bu kez aynı devreyi daha da basitleştirdim ki yaş aralığı olarak daha genç arkadaşlara örnek bir uygulama oluşsun. 

Bu makalede, diğer makalede olduğu gibi, bilişim temellerini etkili bir şekilde öğrenebilmeleri açısından genç arkadaşlara basit bir 8 bitl'ik devre sunacağım. Devre son derece basit. O kadar basit, o kadar basit ki, bunu herkes yapar.

8 bit bellek devresi
Devreye gözatın. 8 adet LED, 8 adet 100 ohm direnç, 8 adet sürgülü "sviç" anahtar ve pilden oluşuyor. Hangi LED'i yakmak istiyorsanız o LED'i kontrol eden anahtarı turn-on konuma sürüyor; yani logic-0'dan logic-1'e alıyorsunuz. Sonunda ortaya bir "değer", bir veri çıkıyor. Bu veri 8bit yani 1Bayt değerindedir. 

Bu devrenin diğerinden farkı, elektrik kesildiği zaman kaydettiğiniz veriyi kaybetmemesidir. En son hangi bilgiyi yazdırdıysanız, tekrar güç verince o bilgi aktif olur. Diğer makaledeki oyuncak örneğinde olduğu gibi çocuğa bazı kodlarla eve not bıraktırmayı, ya da birbirine şifreli mesaj gönderme oyunu oynamayı öğretebilirsiniz.

Devreyi plakete basmanıza hiç gerek yok, önermiyorum. Onun yerine delikli plaket, hatta o da yoksa ahşap zemin, karton gibi materyaller de kullanabilirsiniz. Ancak sürgülü anahtarları sabitlemek kolay olmayacaktır. 

Devreyi şu şekilde oluşturun:


Anahtarlar sola ve sağa hareket edecek şekilde yatay dursun ve altlarına 0 ve 1 simgelerini kağıda yazarak yapıştırın. Bağlantı şöyle yapılıyor:


Basit değil mi? Bunun özellikle çocuğa yaptırmak daha iyi olabilir. LED'lerin yönlerine dikkat edin, ters bağlarsanız yanmaz. Dirençlerin amacı LEDlerin aşırı akım çekerek bozulmalarını önlemektir. Değerleri 100 ohm'dur. Besleme girişine bağlayacağınız kaynak, iki adet kalem pil yani 3V. 

LED bacakları:
Anot uca + verilir, Katot uç da eksiye bağlanır. Bir üstteki resimde RED yazan yerlere LED bağlayacak ve uzun bacağı üstteki yuvarlak deliğe, kısa bacağı ise kare deliğe denk getireceksiniz.

Sürgülü sviç anahtar:
Resimdeki anahtarda 3 bacak olması sizi aldatmasın. Resimdeki de uyar.

Bugünkü basit devremiz bu kadar. Şayet soracağınız bir şey olursa yorumlarda yazın.


Bu içerikte size sunduğum bu devre ve fikir, internet ortamında ya da satıcılarda bulunmamaktadır. Bu açıdan ve fikir olarak orjinal olduğunun farkında olmanızı istedim.

Sağlıklı günler dilerim.

seron
basitelektronikdevreler.blogspot.com

Yorumlar