Polarite Düzeltici Devre

Polarite düzeltici-polarite çevirici

Bir önceki yazımda bir cihaza güç kaynağını ters polariteyle bağlamanın nelere neden olabileceğinden bahsetmiştim, şurada. Bu kez, hangi tür adaptörü bağlarsanız bağlayın, sabit bir polaritede çıkış verecek basit bir devre sunacağım size.

Polarite düzeltici-polarite çevirici

Gördüğünüz gibi devre basit bir doğrultma devresinden müteşekkildir. Giriş jakları alternatif uçlar için iki tanedir. Köprü diyotu teşkil eden diyotların her biri 3 Amperlik 1N5822 nolu şotki diyotlarıdır. Şotki diyotu seçmemin nedeni, bu diyotların gerilim düşümlerinin (Vf) silikon diyotlara göre çok daha düşük olmasıdır (0,5V civarında). Böylelikle giriş gerilimini mümkün mertebe az düşürerek çıkışa göndermiş oluyoruz. 

Devre, alternatif akım veren adaptörleri doğrultsa da, çıkışta kondansatör bulunmadığı için AC/DC amacıyla kullanılmamalıdır. Eğer illa temiz çıkış isteniyorsa, çıkışa bağlanacak yükün akım gereksinimi hesaba katılarak uygun bir kondansatör de bağlanabilir. 

Çıkışta iki adet vidalı terminal kullanılmış olmasının çok bir espirisi yok; tek kullandığımda kart çirkin görünüyordu. 

Polarite düzeltici-polarite çevirici

PCB tasarımını son derece kompakt ve ideal tutmaya çalıştım. Yuvarlak köşelerde vida delikleri de bulunmaktadır. Böylelikle bir yüzeye vidalanarak sabitlemek mümkündür. Uygun bir plastil proje kutusuna sabitlenirse çok daha iyi olur. Çıkış terminallerine kablo tuttururken dikkatli olmalı, kısadevre yaptırmamalı ya da kabloyu ters bağlamamalısınız.

Şayet basıp yapmak isterseniz KiCAD ile hazırlanmış gerber dosyalarını aşağıdaki İNDİRAGANDİLENDİR linkinden indiragandilendirebilirsiniz 😆

Hoşçakalın.

İNDİRAGANDİLENDİR

Yorumlar