Kendi Flaşör LED'inizi Kendiniz Yapın - DIY Flasher LED

make your own flasher LED

Sadece bir transistör kullanarak 12Volt'la çalışan basit bir flaşör devresi yapılabiliyor. Zaten youtube sayesinde artık geniş bir kesim tarafından bilinen bir devre bu ve küçücük bir delikli plakete yaptığınız takdirde birçok yerde işinize yarayacak, yapabileceğiniz en mükemmel devre.

İşte bu yazımda da sizlere, internette muhtemelen karşılaştığınız, "dünyanın en basit LED flaşör devresi" ya da bilinen bir diğer adıyla "single transistor LED flasher" devresini göstereceğim. Çok basit. Fazla zamanınızı almayacak ve yapmaktan keyif alacaksınız.

make your own flasher LED

Bu devreyi daha önce şurada anlatmıştım; bu nedenle tekrar anlatmayacağım ama söylemem gereken çok önemli bir detay var. Eğer elektronikte tecrübeli biriyseniz devre için derhal "bu yanlış" diyeceğinizi biliyorum. Yanlış değil. Transistörün bu şekilde "yanlış" bağlanması, hatta beyzinin de boşta kalması, onun "zener" ya da "diyak" gibi davranmasına neden oluyor. İşte devremizin çalışma prensibi de transistörün bu davranışına dayanıyor. Bu devreyi şahsen defalarca yaptım ve çalıştığından eminim. Ancak devreyi 12V ile çalıştırıyorsanız beyaz ve mavi LED ile çalışmayacaktır baştan uyarayım. Çünkü bu LED'lerin gerilim düşümleri biraz daha yüksektir. Onun yerine kırmızı, sarı, yeşil renkler tercih ederseniz stabil bir şekilde sorunsuzca çalışmaktadır. Beyaz LED kullanacaksanız besleme gerilimini 13V'nin biraz üzerine çıkartmalısınız.

Seri direnç ve kondansatör salınım hızını belirlemektedir. Çalışma şekli LED'in uzun süre LOW kısa süre HIGH olması şeklindedir. Yani kısa süre göz kırpıp kapanır. Bu süre genellikle bir saniyeden kısadır. Çok hoş bir şekilde HIGH ve LOW olur.

Devre için plaket basımına gerek yok, zaten farkındasınız. Küçük bir dikdörtgen şeklinde ya da dairesel bir delikli plaket hazırlayıp derhal yapabilirsiniz. Bağlantının plaket üzerinde nasıl yapılacağını anlamanızı kolaylaştırmak için ipucu veriyorum:

make your own flasher LED

Üstteki iki şekil, birbirinin aynısıdır ve salınım hızı sabittir. Alttaki iki adette ise bir adet trimpot eklenerek salınım hızının elle ayarlanması sağlanmıştır. Dikdörtgen şekilli olanlar daralan makaron içersine rahatlıkla hapsedilebilir. Dairesel olanlar da ön panel gibi bir yere kolayca sabitlenebilir. Siz bilirsiniz, tercih sizin. 

make your own flasher LED

Basit bir devre. Bu nedenle anlatacağım pek birşey kalmadı. Eğer merak ediyorsanız bu devrenin 3V ile 5V ile çalışan versiyonu yok. Ters bağlı transistörün jonksiyon karakteristiği gereği en az 10,5V, en fazla 13V aralığında stabil çalışıyor. Naslı çalıştığını detaylı anlamak için yukarıda link verdiğim diğer konuya bakınız.

İyi çalışmalar dilerim, hoşçakalın.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com



Yorumlar