Projelerinizin beslemesi, işin en başında düşünmeniz gereken çok önemli bir konudur. Doğru şartlar ve gereksinimler için doğru besleme, yüksek kalite ve uzun ömürlülük sağlar. Bu nedenle besleme üniteleri elektroniğin en can alıcı konularından birisidir. Bazı durumlarda çift sargılı ya da orta uçlu transformatör bulamadığınız durumlarda, transformatörün güç faktörü, istediğiniz aralııklarda ise yani kurtarıyorsa, sanal simetrik besleme devresi kurarak ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Bu yazımda sizlere son derece basit, yapımı ucuz bir sanal besleme devresi göstereceğim. Bu devre aslında basit bir doğrultma devresi olup, istenirse biraz geliştirilerek transistör ya da MOSFET kontrollü regülatör devresine de evrilebilir.
Böyle bir devreyi plakete basmak isteseydik, şuna benzerdi:
Plaket şeması oluşturmak kolay, ama basımı meşakkatlidir. Bakınız şurada bakır plaket nasıl hazırlanır, resimli ve videolu sundum. Resimde gördüğünüz plaketi ihtiyacınıza göre yeniden oluşturabilirsiniz. 1N400X diyotlarının ileri akımları (If) 1Amper ile sınırlıdır. Daha kapasiteli diyotlar kullanılabilir. Kondansatörlerin kapasiteleri, çıkıştan elde edeceğiniz akımı etkileyebilir. Arttırdıkça daha fazla akım eldesi sağlayabilseniz de bu, bir yere kadar mümkündür. Çünkü devrenin yapısı nedeniyle akım şiddeti teorik olarak yarı yarıya düşük çıkar.
Yukarıda size gösterdiğim sanal simetrik besleme devresi, transistörler kullanılarak regüle hale de getirilebiliyor. Hatta MOSFET'lerden, ya da çeşitli doğrusal regülatör entegrelerden faydalanılarak daha sağlıklı hale getirilebiliyor.
Bu arada 3 uçlu (orta uçlu) trafo kullanılıyorsa simetrik besleme kaynağının yapılışını da göstereyim:
Size gösterdiğim basit devrenin basımı için gerber dosyalarını BURADAN İNDİRİN.
İyi çalışmalar dilerim, hoşçakalın.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder