Daha önce size şurada bir VUmetre devresi paylaşmıştım. Devre, yapımı ve çalışması bakımından son derece basitti. Ancak o devre her türlü ses çıkışına uygun değildi ve eğer tüm LED'ler yanarsa harici olarak gerilim bölücü devresi kurmak gerekiyordu. Bu kez ise Çalışma mantığı bakımından biraz daha farklı bir VUmetre devresi sunacağım. Önceki devrede olduğu gibi bunda da yapım ve anlaşılabilirlik son derece kolay.
Bu tür devreler, özellikle yeni başlayan hobistler için transistörün nasıl çalıştığının, nasıl kullanılacağının, transistörün bağlantı şeklini değiştirerek bir devreyi kaç yolla yapılabileceğinin; ya da kaç tür devre kurulabileceğini anlaşılmasını kolaylaştırarak elektronik öğreniminde hobistin ilerlemesini sağlarlar. Diğer devre irdelendiğinde, transistörlerin LED'lere bağlanış ve birbirini sürüş şekillerine bakıldığında, bu sunacağım devreyle aynı işi yapsa da, aradaki farklar kolayca gözlemlenip anlaşılabilecektir. Yani neticede yeni başlayan hevesliler, öğrenciler ve diğer kişiler için faydalı bir devre sunmaya çalışıyorum kısaca.
Devremiz gelsin lütfen...
Başkalarının hakkına saygısızlık etmekten nefret ederim. Ancak bazen ister istemez görselleri izinsiz paylaştığım oluyor. Yukarıdaki devre şeması bana ait değildir. Bir süre araştırmama rağmen sahibinin kim olduğunu bulamadım. Bu nedenle sahiplerinden özür dilerim. Aradım da bulamadım yani yalan yok. Bulsam, izin isterdim.
Devreyi inceleyiniz. LED'ler transistörlere Kollektör tarafından bağlıdır ve Anotları ortaktır. Artı gerilim, buradan girecektir. Ses sinyali 1N4148'ler peşisıra bağlanarak kademe kademe düşürülmüştür. Bu, LED'lerin ses şiddetine göre yanmalarını sağlar.
Baskı şeması aşağıdakine benzemektedir:
Size baskı için gerber vereceğim fakat, basmadan önce lütfen yanlışlıklara karşı devre şemasıyla karşılaştırın.
İster 5mm, isterseniz 3mm LED kullanabilirsiniz, tercih sizin.Kullanacağınız LED'leri kartın sınırına doğru kıvırıp yatırırsanız alternatif şekilde montaj olanağı bulursunuz, illa resimde gördüğünüz gibi karta dikey yapmak zorunda değilsiniz. Yatırmanız için bacakları kart kenarına paralel konumlandırdım ki işiniz kolaylaşsın.
Resimdeki renklendirme örnektir. Ayrıca yuvarlak değil köşeli dikdörtgen LED de takabilirsiniz.
Baskı gerberini İNDİR.
İyi çalışmalar dilerim.
seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder