YAPILABİLECEK EN BASİT VE UCUZ GECE LAMBASI

Evet, bir gece lambasını her yerden ve uygun fiyata temin edebiliyorsunuz. Ama burası hevesliler için kurulmuş bir elektronik sitesi ve ben de meraklısına özel alabildiğine basitleştirilmiş projeler sunuyorum. Yedi'den yetmiş'e herkes bu tip basit şeyleri yapabilir ve unutmayın: basit şeyler eğlencelidir.

Nerde kalmıştık? Ah, evet...


Eğer mesele 220Volt ile uğraşmak ise, maalesef, sıkıla sıkıla şu aşağıdakini koymak zorundayım:

Sayfaya yakışmıyor bir kere. Sonra insanları korkutuyor, soğutabiliyor. Ya da birçoğu abartı olduğunu düşünebiliyor. Buna rağmen dikkatli olmalısınız.

LED'lerin yönleri çok önemlidir. Uzun bacak Anottur ve + gerilim buradan uygulanır. Kısa bacak Katot ise eksidir. 

LED'ler alternatif akımla da çalışabilirler. Bu nedenle devre şemasında iki adet seri bir yöne, iki adet seri ters yöne bakacak şekilde ve bu seriler birbirlerine paralel şekildedir. Böylece 47nF seri kondansatör DC ile şarj olup stop etmez ve daimi olarak akım geçirir.

Alternatif akım pozitif alternanstayken, akım kondansatörden girerek üst sıradaki LED'leri yakar. Sıra Negatif alternansa geldiğinde ise bu kez 1k direnç üzerinden girerek bu kez aşağı sıradaki LED'leri yakıp kondansatörü deşarj ederek şebekeye geri döner. Bu, saniyede 50 kez gerçekleştiğinden insan gözü LED'lerin sırayla yanıp söndüğünü farkedemez; ancak ışıkta hafif bir titreşim farkedilir.

Devreyi kurmak için plaket basmayı bırakın, delikli plaket bile kullanmak zorunda değilsiniz. Bir parça kabloyu bölerek, bir plastik kutu, bozuk bir adaptör kutusu ya da şeffaf vazelin kutusuna bile yapabilirsiniz. Bakınız örnek: https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2021/01/vazelin-kutusuna-gece-lambasi-yapimi.html


İyi çalışmalar ve hoşçakalın.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar