PWM KONTROLLÜ ŞERİT LED SÜRÜCÜ (NE555)

PWM Şerit LED sürürücü PWM LED Driver

LED şeritlerinin beslenmesi aslında birçoklarının zannettiği kadar basit değildir. Besleme voltajları, akımları, şeridin uzunluğu, çekilecek kabloların nitelikleri ve daha birçok faktör çok önemlidir. Örneğin LED'ler çalıştıkça ısınırlar ve ısındıkça -içlerindeki kimyevi olay gereği- daha fazla akım çekmeye başlarlar. Akım çektikçe de daha fazla ısınırlar ve kısa zamanda bozularak kullanım dışı olurlar. Bu nedenle bir teker şerit LED alıp direkt LED trafosuna bağlamakla iş bitmiyor. Akım sınırlayıcı devre kullanmanız gerekebiliyor. Birçok faktörü ince eleyip sık dokumak zorunda kalabiliyorsunuz. Dolayısıyla dikkatli olmak zorundasınız.

Bu yazımda sizlere, PWM tabanlı, parlaklığı ayarlanabilen LED sürücü devresi paylaşacağım. Devreyi internetten buldum ve PCB olarak basabilmek için KiCAD ile çıktılarını hazırladım. 

Devre şemasını bir youtube kanalında gördüm ve çalıştığından emin oldum.

PWM Şerit LED sürürücü PWM LED Driver

Devre şemasına dikkat ediniz. NE555 entegresinin 7 no'lu bacağı, IRF530 N kanal mosfetinin Geyt ucuna bağlı, 3 no'lu "Out" ucu ise bir potansiyometreye bağlıdır. Böyle oluşturulmuş bir bağlantı ile ayarlı PWM sürücüsü elde edilmiştir. 100k potansiyometrenin hareketli kontağı ile ayar yaptıkça, PWM anahtarlama niteliği değişir ve mosfetin LED'lere kesintili şekilde yüksek frekanslı akım uygulaması sağlanır. Bu, daha az ısı ile yük sürmek anlamına gelir. Çünkü LED'ler doğru akımla değil, kesintili, titreşimli; yani anahtarlamalı akım ile sürülmektedir. Bu, LED'lerin belli bir zaman dilimi içersinde hızla yanıp sönmelerine neden olur. Ancak bu yanıp sönme hızı o kadar hızlıdır ki, insan gözü bu titreşimi farkedemez, LED'ler devamlı yanıyor gibi algılanır. Böylelikle devreden devamlı akım geçmeyip sürekli açılıp kapandığı için ortaya çıkan ısı da aşağı çekilmiş olunur.

Fahrettin Deniz'in uygulamalı ve test edilmiş orjinal videosu(yukarıdaki resimde geçen video):

Fahrettin DENİZ kanalına videosunu paylaşmama izin verdiği için ayrıca teşekkürler. Kanalında faydalı elektronik uygulamaları var, üye olup takip ediniz.

Görüldüğü gibi devre sorunsuzca çalışmaktadır. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile kurulup kullanılabilir.

Devre şemasında ortada görülen 47uF-35Volt'luk kondansatör, PWM nedeniyle besleme hattında oluşan dalgalılıktan 555 entegresinin etkilenmemesi içindir.

KiCAD ortamında plaket şeması görünümü:
PWM Şerit LED sürürücü PWM LED Driver
Devredeki kenar hatlarının aşırı kalın ve dolgulu olduğuna dikkat edin. Bu, her ne kadar az ısı açığa çıksa da, oluşacak ısının kolaylıkla bertaraf edilmesini kolaylaştırmak içindir. Ayrıca ana besleme yollarının bu kadar kalın olması, daha fazla uzunlukta ve güçte LED şeridi sürmek için daha elverişli olacaktır. Kısacası bu kart sayesinde güç kısıtı yoktur. Unutmadan, IRFZ44N olarak gördüğünüz mosfete bir soğutucu heatsink vidalayın. 

PWM Şerit LED sürürücü PWM LED Driver

Devreyi basmak isterseniz bir A4 kağıdına çoklu kopyalanmış şekilde yaydım, BURADAN İNDİRİN.


İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com


Yorumlar