SERON BEEBOARD: ORJİNAL PROTOTİP KARTIM

Bundan yıllar evvel internette dolaşırken, bir youtube kanalında FM vericisi yapan bir adamın PCB yapım tekniği dikkatimi çekti. Bir şemsiyenin ortasındaki madeni boruyu keserek kendisine özel bir matkap ucu elde etti ve bununla enteresan bir PCB üretti.

Seron BeeBoard Prototip

Bu PCB yapım tekniğini çok beğendim çünkü asit ve perhidrol kullanmak zorunluluğu tamamen ortadan kalkıyordu. Tek sorun bozuk eski bir şemsiye bulup ucunu işlemek kalıyordu. Fakat bu, benim aklıma çok güzel bir fikir getirdi ve bu fikirden hareketle kendi prototip kartımı geliştirdim.

Seron BeeBoard Prototip
PCB üzerindeki bakır pullar, arı peteği şeklindedir. Kart, iki taraflıdır ve aynı desen arka tarafta da vardır. Petekleri çevreleyen çerçeve, artı ve eksi hatları oluşturacak şekilde iki taraflıdır. Böylelikle devreye rahatlıkla elemanlar yerleştirilip lehimlenerek derhal test edilebilir. 

Kart, analog çalışmalar içindir. Birçok entegre türüne uygun değildir; dolayısıyla sınırlı miktarda prototip geliştirmeye uygundur. Buna rağmen oldukça işlevsel bir özelliğe sahiptir. Yapımı için tabii ki asitli baskı yöntemi gerekiyor...

Seron BeeBoard Prototip
Kart iki taraflı olduğundan rahatça çalışılabilir.

* * *

Seron BeeBoard Prototip

İkinci tip kart biraz enteresan. Üç özelliği var:

-Ortadaki iki boşluk kartı üçe bölerek devreleri birbirinden ayırır ve rahat çalışılmasını sağlar.
-Kartın arka yüzeyi ile ön yüzeyi arasına bu boşluklardan kablo çekilerek iki taraflı çalışılabilir.
-Eğer devre küçük olacaksa, bu boşluklar kartın kırılarak ufaltılmasını ve idareli kullanılmasını sağlar.

Böylelikle daha etkin bir kullanım sağlanmış olunur. Bu kart da iki taraflı.

* * *

Seron BeeBoard Prototip

Üçüncü tip kart da diğerleri gibi orjinal kendi tasarımım. Bu kez kart üzerinde dip kılıflı entegre takma yerleri var. Dip-4, dip-8, dip-14 ve dip-18 kılıf entegreler takılabiliyor. Böylelikle geniş bir kullanım alanı oluşuyor. Bu kart da çift taraflı olarak modellendi.

* * *

Tasarlamış olduğum bu kartlar, delikli plaketler ya da benzer diğer prototiplere göre çok daha fazla fayda barındırıyor. Olumsuz bazı özellikleri olabilse de, geniş lehimleme alanları sayesinde rahatça kullanılabiliyor. İş bitiminde elemanlar hafifçe ısı verilerek, bacaklarını kesmeye gerek kalmadan sökülebiliyor ve kart, bir başka projede kullanılmak üzere saklanabiliyor.

İsterseniz siz de orjinal kendi kartlarınızı tasarlayabilirsiniz...

Bakınız Kendin Yap Bredboard

İyi çalışmalar dilerim.

seron
basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar