SUPER UNIVERSAL MULTIVIBRATÖR DEVRESİ

Bu yazımda sizlere elektroniğin temellerinden flip-flop multivibratör ile ilgili çok güzel bir devre kartının PCB şemasını paylaşacağım. Bu kart, iki transistörlü multivibratör devrelerinin tüm çeşitlerini yapmanıza olanak sağlamaktadır! Bu nedenle projenin adını “Super Universal Multivibrator” koydum. Bu devre kartının benzerlerinden farkları ve üstünlükleri vardır, birazdan anlayacaksınız...

NELER YAPILABİLİR:

Aynı PCB'de gerekli değişiklik ve ayarlamalar yapılarak;

-Bistable multivibratör olarak kullanılabilir.

-Monostable multivibratör olarak kullanılabilir.

-Astable multivibratör olarak kullanılabilir.

-Röle sürülebilir.

-LED sürülebilir.

-Bobin sürülebilir.

-Transistör ve MOSFET sürülebilir.

-Hoparlör ve pasif buzzer sürülebilir (buzzer, siren, mors devresi)

-Ve dahası...

Ayrıca;

-Dirençleri istediğiniz değerde atayın*

-Kondansatörleri istediğiniz değerde atayın.*

-İstediğiniz transistörü takın*

-İstediğiniz voltajı uygulayın*

-İstediğiniz yerde kullanın.

-Üzerindeki potansiyometreler yardımıyla Duty ve Frekansını ayarlayın.


*Bu bahsedilen uygulamalar, uygun koşullar değerlendirilerek yapılır. Devrenin besleme voltajı, istenen salınım hızı, sürülecek yük vb gibi durumlar değerlendirilerek bu maddelerdeki değişiklikleri dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.

Bu devreyi standart flip-flop devrelerinden ayıran şey, devre kartı üzerinde elemanlar yerine, elemanları takacak pin-soketlerin bulunmasıdır. Bu pin soketler, aynen ekmek tahtası(breadboard) kullanımında olduğu gibi, size istediğiniz elemanı istediğiniz gibi seçmenin yanı sıra, devreyi astable, bistable ya da monostable olarak kurabilmenize olanak sağlayacaktır. İşte devre kartını “süper üniversal” yapan şey de budur. Bu olanakları sayesinde devreyi ister deneysel çalışmalarınızda, ister eğitim-öğrenim için, isterseniz pals jeneratörü vb olarak kullanabiliyorsunuz. Değerleri uygun tutturamazsanız, hiç elinizi lehime havyaya sürmeden direkt olarak elemanları çıkarıp takabiliyorsunuz. E daha ne istiyorsunuz?

Flip-Flop Multivibrator Super
İşte görseli de bu. Bu görüntü KiCAD ile oluşturulmuştur. Yapı, kabul edilebilir derecede küçüktür. Üzerinde elemanları takabileceğiniz pin-soketleri görüyorsunuz. Ayrıca anahtar ve campır takabileceğiniz pin-header’lar da bulunuyor. Her pin header’ın ve pin konnektörünün yanında ne olduğunu belirten yazılar var. Böylelikle hiç zorlanmadan uygulayabiliyorsunuz.

Birazdan bakacağınız resimlerdeki eleman değerlerini önemsemeyiniz. Size nasıl bağlanacağını göstermek için rassal resimler kullandım.

MONOSTABLE MULTİVİBRATÖR

Flip-Flop Multivibrator Super

Aynen resimdeki gibi yapın. Devre tek kararlı salıngaca dönüşecektir. Bu multivibratör, devreye ilk enerji uygulandığında bir süre durum değiştirir ve kondansatör dolunca tekrar eski haline dönüp öyle kalır.

BİSTABLE MULTİVİBRATÖR

Flip-Flop Multivibrator Super

Aynen resimdeki gibi yaparsanız, devre çift kararlı salıngaca dönüşecektir. Butonlar, salıngacın durum değiştirmesini sağlar. ON-OFF anahtarı gibi kullanılabilir. Bakınız aynı prensiple oluşturulmuş basit bilgisayar bellek devresi.(yan sekmede açılır)

ASTABLE MULTİVİBRATÖR

Flip-Flop Multivibrator Super

Elemanları resimdeki gibi takarsanız, kararsız salıngaç devresi kurmuş olursunuz. Bu devreye enerji verildiğinde durmadan kendi kendine durum değiştirir. DUTY/CYCLE trimpotu ile hangi tarafın ne kadar uzun süre HIGH olacağını, ayrıca FREQUENCY trimpotu ile de salınım hızını değiştirebilirsiniz.

Devreyi bu son haliyle pals jeneratörü olarak kullanabilirsiniz. LED’leri iptal etmek için “JUMP.” pinlerini campırlayın. İster sağdaki, ister soldaki “OUT” çıkışından sinyalinizi alabilirsiniz.

LEDler devrede iken (campırsız) çıkış sinyalinin LOW seviyesi LED’lerin Vf’leri kadar olacaktır. HIGH seviyesi ise yaklaşık-eşit kaynak gerilimi olacaktır.

R4 direncini kullanmayıp yerine kablo ile uzatarak röle bağlayabilirsiniz. Ya da çıkış ucundan elde ettiğiniz sinyali bobin devresine, mosfet’e ve bunun gibi devrelere ilişkilendirerek LED sürücü devre,  siren devresi, vb her türlü pals gereken uygulamalarda kullanabilirsiniz.

DEVRE VE PCB ŞEMASI
Flip-Flop Multivibrator Super
Flip-Flop Multivibrator Super

Super Universal Flip-Flop Multivibrator’un baskı şemasını >>BURADAN İNDİRİN.<<

İyi çalışmalar dilerim.

seron

basitelektronikprojeler.blogspot.com

Yorumlar